Zemiakové lokše sa pripravujú veľmi jednoducho. Stačí Vám niekoľko základných ingrediencií a dobrota je o pár minút na stole. Lokše sa jedávajú počas celého roka a môžu sa podávať ku výbornej pečenej kačke s kapustou alebo aj k fazuľovej polievke. Môžu sa jesť na slano aj na sladko. Všetko záleží od toho, na čo práve máte chuť. Možnosti prípravy sú takmer neobmedzené.
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky
- 300 g hladkej múky
- Soľ
- Maslo alebo bravčová masť prípadne kačacia masť na potretie
Postup prípravy
- Najlepšie je uvariť zemiaky v šupke deň vopred alebo aspoň niekoľko hodín vopred, aby úplne vychladli. Zemiaky nesmú byť tvrdé ani príliš mäkké, aby sa nerozpadali.
- Uvarené zemiaky si nastrúhame najemno do misy, pridáme múku a trošku soli. Poriadne vymiesime. Keď je cesto jemné a kompaktné, vytvarujeme z neho valček ( 40 – 45 cm dlhý) a nakrájame ho na cca 2,5 cm kúsky.
- Z každého kúsku vyvaľkáme na pomúčenej doske lokšu veľkosti taniera. Pečieme z oboch strán nasucho na panvici, ale najlepšie je na kovovej platni. Prebytočnú múku z platne vždy oprášime. Ak sa pri pečení lokša nafúkne, pritlačíme ju vareškou alebo obracačkou.
- Hotovú lokšu potrieme horúcou masťou. Prvú natrieme z oboch strán, ostatné kladieme na seba, takže spodná strana sa omastí od predošlej lokše a my potrieme len vrchnú stranu.
Ďalšie recepty
Talianske tekvicovo-špenátové lasagne - originálny recept
Polenta s lesnými hubmi, cesnakom a šalviou - zdravý recept
Kuriatková polievka na kyslo - originálny hubársky recept
Jednoduchý pita chlieb - grécky recept
Zapekaná plnená cuketa bez mäsa - FIT recept
Vynikajúci hovädzí stroganov - jednoduchý recept
Cesnakové špagety s ančovičkami - originálny recept
Kysnutý smotanový osúch z čerstvého droždia - originálny recept
Výborný a rýchly hrnčekový koláč - najlepší, fantastický, zdravý a jednoduchý
Babičkina kyslá biela fazuľová polievka - fantastický a ľahký recept