...

Zemiakové lokše sa pripravujú veľmi jednoducho. Stačí Vám niekoľko základných ingrediencií a dobrota je o pár minút na stole. Lokše sa jedávajú počas celého roka a môžu sa podávať ku výbornej pečenej kačke s kapustou alebo aj k fazuľovej polievke. Môžu sa jesť na slano aj na sladko. Všetko záleží od toho, na čo práve máte chuť. Možnosti prípravy sú takmer neobmedzené.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiaky 
  • 300 g hladkej múky 
  • Soľ 
  • Maslo alebo bravčová masť prípadne kačacia masť na potretie 

Postup prípravy

  1. Najlepšie je uvariť zemiaky v šupke deň vopred alebo aspoň niekoľko hodín vopred, aby úplne vychladli. Zemiaky nesmú byť tvrdé ani príliš mäkké, aby sa nerozpadali. 
  2. Uvarené zemiaky si nastrúhame najemno do misy, pridáme múku a trošku soli. Poriadne vymiesime. Keď je cesto jemné a kompaktné, vytvarujeme z neho valček ( 40 – 45 cm dlhý) a nakrájame ho na cca 2,5 cm kúsky.  
  3. Z každého kúsku vyvaľkáme na pomúčenej doske lokšu veľkosti taniera. Pečieme z oboch strán nasucho na panvici, ale najlepšie je na kovovej platni. Prebytočnú múku z platne vždy oprášime. Ak sa pri pečení lokša nafúkne, pritlačíme ju vareškou alebo obracačkou. 
  4. Hotovú lokšu potrieme horúcou masťou. Prvú natrieme z oboch strán, ostatné kladieme na seba, takže spodná strana sa omastí od predošlej lokše a my potrieme len vrchnú stranu.