Panettone je taliansky druh sladkého chleba pôvodom z Milána , ktorý sa zvyčajne pripravuje a vychutnáva na Vianoce a Nový rok. V niektorých regiónoch Talianska sa podáva s crema al mascarpone, krémom vyrobeným spojením vajec, syra a alkoholu.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky  
  • 10 g čerstvého droždia  
  • 75 g ricínového cukru  
  • 155 g mlieka  
  • 75 g celých vajec  
  • 20 g žĺtkov  
  • 80 g masla nesoleného  
  • 2,5 g prípravku na chlieb  
  • 3,5 g soli  
  • 80 g hrozienok  
  • 80 g kandizovaného pomaranča  
  • 35 g kandizovaného citrónu  
  • 35 g kandizovaných čerešní 

Postup prípravy

  1. Do menšej misky pridáme 30 g teplého mlieka a 5 g droždia. Necháme postáť, kým sa droždie nerozpustí. Primiešame 30 g múky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme postáť 30 minút, alebo kým sa objem cesta nezdvojnásobí. 
  2. Cukor, žĺtky a celé vajcia vyšľaháme. Pridáme do cesta a miešame, kým sa všetko nespojí. Zmiešame maslo a zvyšnú múku, kým sa nebude zmes drobiť. Pomaly prilievame vaječnú zmes. Pridáme zvyšok prísad okrem kandizovaného ovocia a šľaháme pri vysokej rýchlosti 3 až 4 minúty, kým nebude cesto elastické a nevytvoria sa dlhé vlákna.  
  3. Zašľaháme kandizované ovocie a hrozienka, ktoré môžeme predým preliať trochou rumu, ale nemusíme.  Cesto preložíme do vymastenej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým sa opäť nezdvojnásobí, asi 2 hodiny. 
  4. Po vykysnutí cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku a niekoľkokrát premiesime. Cesto rozdelíme na 2 kusy. Každý kúsok vytvarujeme do gule a vložíme do pripravených foriem. Necháme kysnúť na teplom mieste asi dve hodiny, kým sa opäť nezdvojnásobí.  
  5. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Naolejovanými nožnicami/čepeľou odrežeme na vrchu každého bochníka X. Vrch bochníkov zľahka potrieme vajíčkom. Po 10 minútach znížime teplotu na 190 °C. Pečieme ešte 30 minút; ak vrchy príliš zhnednú, prikryjeme alobalom. Bochníky sú hotové, keď drevená špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá. Vychladíme na mriežke a podávame.