Panettone je taliansky druh sladkého chleba pôvodom z Milána , ktorý sa zvyčajne pripravuje a vychutnáva na Vianoce a Nový rok. V niektorých regiónoch Talianska sa podáva s crema al mascarpone, krémom vyrobeným spojením vajec, syra a alkoholu.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 10 g čerstvého droždia
- 75 g ricínového cukru
- 155 g mlieka
- 75 g celých vajec
- 20 g žĺtkov
- 80 g masla nesoleného
- 2,5 g prípravku na chlieb
- 3,5 g soli
- 80 g hrozienok
- 80 g kandizovaného pomaranča
- 35 g kandizovaného citrónu
- 35 g kandizovaných čerešní
Postup prípravy
- Do menšej misky pridáme 30 g teplého mlieka a 5 g droždia. Necháme postáť, kým sa droždie nerozpustí. Primiešame 30 g múky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme postáť 30 minút, alebo kým sa objem cesta nezdvojnásobí.
- Cukor, žĺtky a celé vajcia vyšľaháme. Pridáme do cesta a miešame, kým sa všetko nespojí. Zmiešame maslo a zvyšnú múku, kým sa nebude zmes drobiť. Pomaly prilievame vaječnú zmes. Pridáme zvyšok prísad okrem kandizovaného ovocia a šľaháme pri vysokej rýchlosti 3 až 4 minúty, kým nebude cesto elastické a nevytvoria sa dlhé vlákna.
- Zašľaháme kandizované ovocie a hrozienka, ktoré môžeme predým preliať trochou rumu, ale nemusíme. Cesto preložíme do vymastenej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým sa opäť nezdvojnásobí, asi 2 hodiny.
- Po vykysnutí cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku a niekoľkokrát premiesime. Cesto rozdelíme na 2 kusy. Každý kúsok vytvarujeme do gule a vložíme do pripravených foriem. Necháme kysnúť na teplom mieste asi dve hodiny, kým sa opäť nezdvojnásobí.
- Rúru vyhrejeme na 200 °C. Naolejovanými nožnicami/čepeľou odrežeme na vrchu každého bochníka X. Vrch bochníkov zľahka potrieme vajíčkom. Po 10 minútach znížime teplotu na 190 °C. Pečieme ešte 30 minút; ak vrchy príliš zhnednú, prikryjeme alobalom. Bochníky sú hotové, keď drevená špajľa zapichnutá do stredu vyjde čistá. Vychladíme na mriežke a podávame.