Preskočiť na obsah

Pad Thai je thajský rezancový pokrm, v Thajsku bežne predávaný ako rýchle občerstvenie. Základom phad thai sú ryžové rezance vyprážané technikou stir-fry na panvici wok s vajíčkami, tofu a ďalšími prísadami, ktoré sa líšia v rôznych variantách pokrmu.

Ingrediencie

  • 230 g plochých ryžových rezancov 
  • 3 PL oleja 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 230 g nevarených kreviet, kuracieho mäsa alebo extra tuhého tofu, nakrájaných na malé kúsky 
  • 2 vajcia 
  • 1 šálka čerstvých fazuľových klíčkov 
  • 1 červená paprika nakrájaná na tenké plátky 
  • 3 jarné cibuľky 
  • 1/2 šálky suchých pražených arašidov 
  • 2 limetky 
  • 1/2 šálky čerstvého koriandru 

Na omáčku  

  • 3 PL rybacej omáčky 
  • 1 PL sójovej omáčky  
  • 5 PL svetlohnedého cukru 
  • 2 PL ryžového octu alebo tamarindovej pasty 
  • 1 PL chilli omáčky Sriracha  

Postup

  1. Do veľkej misy vložíme ryžové rezance a zalejeme ich veľkým množstvom vriacej vody. Necháme ich namáčať 5 minút, potom scedíme a rýchlo opláchneme pod studenou vodou. 
  2. V malej miske si zmiešame všetky ingrediencie na omáčku. 
  3. Zahrejeme si 2 lyžice oleja vo veľkej nepriľnavej panvici na vysokej teplote. Pridáme cesnak, cibuľu a restujeme 30 sekúnd. Pridáme kuracie mäso a varíme 1 a 1/2 minúty, kým nebude mäso takmer hotové. 
  4. Všetky ingrediencie z panvice presunieme na jednu stranu panvice. Nna druhú stranu rozbijeme vajíčko. Miešame drevenou vareškou (ak je panvica príliš suchá, pridáme trochu oleja), potom vmiešame vajíčko do kuracieho mäsa. Pridáme fazuľové klíčky, tofu, rezance a nakoniec omáčku. 
  5. Jemne miešame asi 1 a 1/2 minúty, kým sa omáčka nevsiakne do rezancov. Pridáme zelené časti jarnej cibuľky a polovicu arašidov. Rýchlo premiešame a odstránime z tepla. 
  6. Podávame ihneď, posypané zvyšnými arašidami a kolieskami limetky na boku, posypané chilli papričkou a hrsťou extra fazuľových klíčkov na boku. Pred konzumáciou si vytlačíme limetkovú šťavu podľa chuti. 
Ďalšie inšpirácie