Panna cotta je obľúbený taliansky dezert zo sladenej smotany zahustený želatínou. Krém môže byť aromatizovaný kávou, vanilkou alebo inými arómami.
Ingrediencie
- ⅓ šálky odtučneného mlieka
- 1 balenie neochutenej želatíny
- 2 ½ šálky smotany na šľahanie
- ½ šálky bieleho cukru
- 1 ½ ČL vanilkového extraktu
Postup
- Do malej misky nalejeme mlieko a pridáme želatinu. Pomiešame kým sa zmes nespojí a odložíme bokom.
- Do hrnca pridáme smotanu a cukor. Na strednej teplote privedieme do varu, pričom dávame pozor, aby smotana nevybublala.
- Želatínovú zmes vmiešame do vriacej smotany a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Varíme za stáleho miešanie 1 minútu. Odstránime z ohňa a primiešame vanilkový extrakt.
- Smotanovú zmes nalejeme do 6 servírovacích sklených nádob, necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom nádoby prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme stuhnúť do chladničky na najmenej 4 hodiny.
- Podávame s ovocím.