Preskočiť na obsah

Pripravte si vlastnú verziu jedného z najznámejších toskánskych jedál, panzanelly. Je to dobrý spôsob, ako spotrebovať zvyšky, pretože sa pripravuje zo starého chleba, ktorý stačí dochutiť zrelými paradajkami a zálievkou z olivového oleja.

Ingrediencie

  • 2 šálky kociek starého chleba (podľa chuti) 
  • ¼ šálky olivového oleja  
  • ¼ šálky jemne nastrúhaného syra Parmigiano-Reggiano  
  • 2 šálky cherry paradajok 
  • 2 PL červeného vínneho octu  
  • 2 PL extra panenského olivového oleja  
  • ½ ČL sušeného cesnaku  
  • štipka cukru 
  • soľ  
  • čierne mleté​​ korenie  
  • 4 lístky čerstvej bazalky

Postup

  1. Chlieb pokvapkáme olivovým olejom a na veľkej panvici ho orestujeme dozlatista cca 10 minút. Potom naň nasypeme syr parmigiano-Reggiano a restujeme kým sa syr na chlebe nerozpustí a chlieb nebude zvonka chrumkavý. Odstavíme a necháme vychladnúť. 
  2. V miske zmiešame paradajky prekrojené na polovice s červeným vínnym octom, olivovým olejom, cesnakom, cukrom, soľou a čiernym korením. Poriadne premiešame, misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť pri izbovej teplote cca 20 minút.  
  3. Do paradajkovej zmesi pridáme nasekané bazalkové listy a opečený chlieb. Premiešame a necháme postáť pri izbovej teplote cca 4 minúty, kým sa všetka tekutina nevstrebe. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme, prípadne môžeme pridať vínny ocot a lebo olej. 
Ďalšie inšpirácie