Obsah
Pavlova torta je jednou z najznámejších dezertov z Austrálie a Nového Zélandu. Táto torta je vyrobená z bielkov, cukru a octu a má chrumkavú vonkajšiu vrstvu a mäkkú a lahodnú vnútornú časť. Na vrchol tejto torty sa následne pridáva rôzne ovocie a krém.
V recepte s mascarpone a ovocím sa klasická pavlova torta kombinuje s lahodnou mascarpone krémovou vrstvou a sezónnym ovocím, ako sú jahody, maliny, čučoriedky a hrozno. Táto kombinácia zaručuje, že torta bude dokonale lahodná a dokáže uspokojiť chuťové poháriky každého jedálenského gurmána.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na pavlovu tortu
- 300 g kryštálového cukru
- 6 bielkov
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- Vanilkový extrakt
- 1 PL kukuričný škrob
- 1 PL vínny ocot
- 450 – 500 g ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
- Práškový cukor podľa chuti
- Štipka soli
Postup prípravy pavlovej torty
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Potom postupne po lyžičkách zašľahávame cukor, kým nám nevznikne tuhý lesklý sneh s pevnými vrcholmi. Potom znížime otáčky na najmenšie, pridáme ocot a kukuričný škrob a len jemne zašľaháme.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Z vyšľahaných bielkov pomocou ozdobnej špičky nanesieme bielky na plech a vytvarujeme dva kruhy.
- Pláty vložíme do predhriatej rúry a znížime teplotu na 150 °C. Sušíme asi 45 minút, pootvoríeme dvierka vypneme rúru a necháme dosušiť ešte asi 2 hodiny v rúre.
- V mise si vyšľaháme mascarpone so šľahačkovou smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. (prípadne vanilkovou pastou) do krémova.
- Polovicou krému naplníme prvý plát a priložíme naň druhý. Vrch ozdobíme zvyškom krému a ovocím. Môžeme posypať preosiatym práškovým cukrom.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o pavlovej torte
Čo je to Pavlova torta?
Pavlova torta je dezert z bielokovovej peny, ktorý bol vymyslený v Austrálii a Novom Zélande v 20. storočí. Táto torta sa obvykle podáva so šľahačkou a ovocím.
Ako sa reže Pavlova torta?
Pavlova torta sa reže opatrne nožom, aby sa nezničila. Je lepšie použiť kuchynský nôž alebo koláčový nôž s tenkou a ostrou rezacou plochou.
Je Pavlova torta vhodná pre osoby s alergiou na vaječné bielky?
Nie, Pavlova torta nie je vhodná pre osoby s alergiou na vaječné bielky, pretože bielky sú hlavnou zložkou tejto torty. Osoby s alergiou by mali hľadať iné alternatívy.
Aké sú možné varianty Pavlovej torty?
Existuje mnoho možností, ako môžete variť Pavlovu tortu. Napríklad, môžete použiť iné druhy ovocia, pridať karamelový sirup alebo čokoládovú polevu. Môžete tiež skombinovať rôzne druhy ovocia pre zaujímavý vizuálny charakter.
Pingback: Čo s bielkami, 15 kreatívnych spôsobov využitia vaječných bielkov v kuchyni 2023 | Svetové recepty