Preskočiť na obsah

Pečený falafel s pikantným tahini dipom

Chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri. Tieto pečené falafel guľôčky si určite obľúbite. Sú veľmi chutné aj samostatne, ale môžete ich jesť s hummusom, pita chlebíkom alebo so zeleninou. Recept je vhodný pre vegánov aj vegetariánov.

Ingrediencie

Falafel 

  • 130 g lúpané pistácie 
  • 15 g lístkov mäty 
  • 15 g čerstvý koriander 
  • 15 g čerstvý kôpor  
  • 15 g čerstvý petržlen  
  • 350 g varený cícer 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1/2 malej žltej cibule 
  • 3 PL olivový olej 
  • Kôra z 1 veľkého citróna 
  • 1 PL cícerová alebo hladká múka 
  • 1 ČL prášok na pečenie 
  • soľ 
  • 1/2 ČL mletý koriander 
  • 1/2 ČL mletý kmín 

Tahini omáčka 

  • 120 g tahini pasta 
  • 15 g lístky mäty 
  • 2 PL citrónová šťava 
  • 1 ČL javorový sirup 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 malé jalapeňo 
  • soľ 
  • 3 PL voda 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. V kuchynskom robote si rozdrvíme pistácie, mätu, koriander, kôpor a petržlenovú vňať na jemnú zmes. Pridáme zvyšné ingrediencie a mixujeme. Potom zoškriabeme steny misky a znova pomixujeme, aby výsledná zmes bola rovnomerne spojená.  
  3. Rukami vytvarujeme zo zmesi asi 20 guličiek a prenesieme na pripravený plech. Pečieme, kým spodná časť jemne nezhnedne, 15 až 18 minút. 
  4. Medzitým si dáme do mixéra všetky ingrediencie na omáčku okrem vody. Mixujeme a postupne po lyžičkách pridávame vodu, kým nebude omáčka hladká. 
  5. Ešte teplý falafel podávame s tahini dipom.  
Ďalšie inšpirácie