Machaca je veľmi obľúbeným jedlom hlavne v severnom Mexiku a na juhozápade spojených štátov. Najčastejšie sa pripravuje z dobre koreneného hovädzieho alebo bravčového sušeného mäsa. Machaca je jedlo, na ktorom si dokonale pochutí aj najväčší maškrtník.
Ingrediencie
- 1,5 kg hovädzieho mäsa Chuck Roast
- 1x polievková lyžica čili
- 2x čajová lyžička rasce
- 2 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 2x čajová lyžička oregana
- 1x čajová lyžička červenej papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 4x polievková lyžica olivového oleja
- 1x konzerva drvených paradajok
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru
- 2x paprika
- 2x cibuľa
- 2x Jalapeňos
- Šťava z dvoch veľkých limetiek
- Soľ
Postup prípravy
- V mištičke si zmiešame čili, rascu, sušený cesnak, oregano, papriku, kajenské korenie, soľ a poriadne potrieme hovädzie mäso z každej strany.
- Do hrnca dáme rozohriať 4 polievkové lyžice olivového oleja a z každej strany opekáme mäso cca 4 minúty.
- Do hrnca vložíme pokrájané paradajky, papriky, jalapeňos a cibule, navrch vložíme mäsko a zalejeme vývarom a limetkovou šťavou.
- Pomaly varíme 8 hodín, kým nebude mäsko úplne mäkké.
- Pomocou dvoch vidličiek mäsko rozdelíme na malé kúsky a k mäsku primiešame rozmixovanú zvyšnú zeleninu z hrnca.
- Toto mäsko je dokonalé na burritos, tacos alebo ako šalát.
Ďalšie recepty
Najlepší perkelt - recept na výborný maďarský kurací paprikáš
Poke bowl s lososom - originálny recept
Bravčová panenka s dubákovou omáčkou a opekanými zemiakmi - domáci recept
Najlepší Granadír alebo granatiersky pochod - originálny slovenský recept
Zapekaná plnená cuketa bez mäsa - FIT recept
Roast beef s chrumkavými pečenými zemiakmi a yorkshirským pudingom - originálny recept
Výborný španielsky vtáčik - originálny recept
Cornwallská taštička - originálny anglický recept na Cornish Pasty
Avokádové cestoviny Alfredo - originálny recept
Baklažán plnený hovädzím mäsom - recept na tradičnú grécku pochúťku