Machaca je veľmi obľúbeným jedlom hlavne v severnom Mexiku a na juhozápade spojených štátov. Najčastejšie sa pripravuje z dobre koreneného hovädzieho alebo bravčového sušeného mäsa. Machaca je jedlo, na ktorom si dokonale pochutí aj najväčší maškrtník.

Ingrediencie

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa Chuck Roast
  • 1x polievková lyžica čili 
  • 2x čajová lyžička rasce
  • 2 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 2x čajová lyžička oregana
  • 1x čajová lyžička červenej papriky
  • ½ lyžičky kajenského korenia 
  • 4x polievková lyžica olivového oleja
  • 1x konzerva drvených paradajok
  • 150 mililitrov hovädzieho vývaru
  • 2x paprika
  • 2x cibuľa
  • 2x Jalapeňos
  • Šťava z dvoch veľkých limetiek
  • Soľ

Postup prípravy

  1. V mištičke si zmiešame čili, rascu, sušený cesnak, oregano, papriku, kajenské korenie, soľ a poriadne potrieme hovädzie mäso z každej strany.
  2. Do hrnca dáme rozohriať 4 polievkové lyžice olivového oleja a z každej strany opekáme mäso cca 4 minúty.
  3. Do hrnca vložíme pokrájané paradajky, papriky, jalapeňos a cibule, navrch vložíme mäsko a zalejeme vývarom a limetkovou šťavou.
  4. Pomaly varíme 8 hodín, kým nebude mäsko úplne mäkké. 
  5. Pomocou dvoch vidličiek mäsko rozdelíme na malé kúsky a k mäsku primiešame rozmixovanú zvyšnú zeleninu z hrnca.
  6. Toto mäsko je dokonalé na burritos, tacos alebo ako šalát.