Tom Yum Goong je druh horúcej a kyslej polievky, ktorá pochádza z Thajska. Zvyčajne obsahuje krevety. základnými ingredienciami používanými na varenie tejto polievky sú citrónová tráva, lístky galangalu a limetky kaffir spolu s chilli, paradajkami, koriandrom a rybou omáčkou.

Ingrediencie

  • 350 g kreviet  
  • 2 a 1/2 šálky krevetového vývaru, kuracieho vývaru alebo vody 
  • 1 stonka citrónovej trávy 
  • 3 plátky galangalového koreňa alebo zázvor 
  • 6 listov kafírovej limetky 
  • 6 malých čili papričiek 
  • 6 čerstvých húb 
  • 2 PL nam prik pao, thajská pečená chilli pasta 
  • 2 PL nam prik pao oleja 
  • 3 PL rybacej omáčky 
  • 3 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy 
  • Listy koriandra, na ozdobu 

Postup prípravy

  1. Ošúpeme si krevety – a zo škrupín a hláv kreviet si uvaríme krevetový vývar s 3 šálkami vody.  Varíme, kým sa voda nesfarbí do mierne oranžovej farby. Pri varení pučíme hlavy s varecou, aby sa uvoľnila šťava. Varíme a necháme vývar zredukovať na 2 a 1/2 šálky. Po dovarení vývar scedíme a zvyšok vyhodíme. 
  2. Zvýšime teplotu a do vývaru z kreviet pridáme nasekanú citrónovú trávu, plátky galangalového koreňa, listy kafírovej limetky, chilli papričky nasekané najemno, huby, nam prik pao a nam prik pao olej. Privedieme do varu.  
  3. Pridáme krevety a rybiu omáčku. Nakoniec prilejeme limetkovú šťavu (ak ju pridáte príliš skoro, polievka môže zhorknúť). Varíme, kým krevety nie sú uvarené, servírujeme s lístkami koriandra.