Klasický, chrumkavý, kyslo-slano-sladký zelený papájový šalát.
Ingrediencie
- 1 malá zelená, nezrelá papája
- 1 stredný strúčik cesnaku
- 1 malá červená čili paprička
- 2 PL rybacej omáčky
- 2 PL rastlinného oleja
- 3 PL čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 2 PL hnedého cukru
- 5 veľkých zelených fazúľ
- 1 šálka cherry paradajok
- 2 šálky fazuľových klíčkov
- 1/4 šálky nahrubo nasekanej thajskej alebo talianskej bazalky na ozdobu
- 1/2 šálky pražených arašidov alebo kešu na ozdobu
- 1/2 lyžičky kryštálového cukru
- 3 stredné cibuľky
- Lepkavá ryža na servírovanie, voliteľná
Postup
- Zelenú papája ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Do malého sekáčika alebo robota pridáme cesnak, chilli papričku, rybaciu omáčku, olej, limetkovú šťavu a hnedý cukor. Mixujeme, kým sa tekutina nesfarbí dočervena z chilli papričiek. Dresing odložíme bokom.
- Zelené fazuľky očistíme a v sekačíku jemne nasekáme na menšie kusy. Nastrúhanú papája, cherry paradajky a fazuľové klíčky vložíme do veľkej šalátovej misy. Pridáme väčšinu bazalky, čili dresing, fazuľu a premiešame.
- Potom pridáme väčšinu arašidov a znova premiešame. Dochutíme soľou, chilli alebo rybacou omáčkou – podľa chuti. Ak je šalát príliš kyslý, pridáme trochu cukru a premiešame. Podávame so zvyšnou bazalkou a arašidmi. Môžeme servírovať samostatne ako šalát alebo ako prílohu k akémukoľvek thajskému jedlu.