Preskočiť na obsah

Výborné piškótové cesto, 100 ročný recept z 5 vajec

    Výborné piškotové cesto, 100 ročný recept z 5 vajec

    Piškótové cesto je jedným z najzákladnejších a najuniverzálnejších receptov v pečení. Jeho história siaha až do stredoveku, keď sa podobné cesty používali ako základ pre rôzne sladké i slané pokrmy. Dnes je piškótové cesto obľúbené v mnohých kultúrach po celom svete, od Európy až po Áziu, a stalo sa synonymom pre jednoduché, ale vzdušné a delikátne dezerty.

    Charakteristické pre piškótové cesto je, že neobsahuje kypriaci prášok. Jeho vzdušná a nadýchaná textúra je výsledkom dobre vyšľahaných vajec, ktoré cesto „nafúknu“ počas pečenia. Kľúčom k úspechu je šetrné miešanie surovín, aby sa zachoval vzduch z bielkov, čo je zárukou ľahkého a nadýchaného výsledku.

    Toto cesto je úžasne všestranné. Môže sa použiť ako základ pre mnohé dezerty – od jednoduchých piškót preložených šľahačkou a ovocím až po sofistikované torty a rolády. Môžete ho ochutiť rôznymi prísadami ako je vanilka, citrónová alebo pomarančová kôra, alebo pridať kakao pre čokoládovú variantu. Piškótové cesto je tiež ideálnym plátnom pre kreativitu v pečení, pretože jeho jednoduchá chuť a textúra dobre dopĺňajú rozmanité plnky, krémy a polevy.

    Tento recept na piškótové cesto je výborným začiatkom pre tých, ktorí sa chcú pustiť do umenia pečenia. Keď sa naučíte základy tohto receptu, môžete experimentovať a prispôsobiť ho podľa vašich vlastných preferencií a potrieb.

    Toto piškótové cesto môžete použiť ako základ pre torty, rolády alebo jednoducho posypať práškovým cukrom a podávať. Experimentujte s pridaním rôznych aróm, ako je vanilka, citrónová kôra alebo dokonca kakao pre čokoládovú verziu. Hodí sa aj na vrstvenie s ovocím alebo krémom. Dobrú chuť!

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na piškotové cesto

    • 5 vajec
    • 120 g kryštálového cukru
    • 120 g hladkej múky
    • Štipka soli
    • Prípadne vanilkový extrakt alebo citrónová kôra pre pridanú chuť
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy piškotového cesta

    Príprava rúry

    Predhrejte rúru na 180°C a pripravte si formu, ktorú vymažte maslom a vysypte múkou.

    Šľahanie

    Oddelite žĺtky od bielkov. V jednej mise šľahajte žĺtky s polovicou cukru, až kým zmes nezhustne a nezmení farbu na bledšiu.

    Príprava snehu

    V druhej mise šľahajte bielka so štipkou soli, postupne pridávajte zvyšný cukor a šľahajte, až kým nevznikne tuhý sneh.

    Miešanie

    Jemne primiešajte bielkový sneh do žĺtkovej zmesi. Použite špachtľu a miešajte opatrne, aby ste udržali vzdušnosť cesta.

    Pridanie múky

    Preosejte múku nad zmes a jemne ju vmiešajte do cesta, opäť s cieľom zachovať vzdušnosť.

    Pečenie

    Vylejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo až kým nezískate zlatistý povrch a tester vložený do cesta vyjde čistý.

    Chladnutie

    Po upečení nechajte cesto vychladnúť pred vybratím z formy.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na piškotové cesto

    Čo je piškótové cesto?

    Piškótové cesto je jednoduché, vzdušné a ľahké cesto, ktoré sa tradične vyrába zo šľahaných vajec, cukru a múky. Je to základ mnohých dezertov, ako sú torty, rolády a ďalšie pečené dobroty.

    Prečo sa moje piškótové cesto nepodarilo?

    To môže byť spôsobené viacerými faktormi: nadmerným miešaním, ktoré spôsobí vyfúknutie vzduchu z cesta, nesprávnou teplotou rúry alebo vytiahnutím cesta z rúry príliš skoro. Dôležité je šľahať vajcia dostatočne dlho a potom s ostatnými ingredienciami zaobchádzať šetrne.

    Môžem piškótové cesto ochutiť?

    Áno, piškótové cesto je veľmi všestranné a môžete ho ochutiť rôznymi prísadami, ako sú vanilka, citrónová alebo pomarančová kôra, čokoláda alebo dokonca rôzne druhy orieškov a ovocia.

    Je nutné použiť presný počet vajec uvedený v recepte?

    Áno, presný pomer vajec, cukru a múky je dôležitý pre dosiahnutie správnej textúry a vzdušnosti piškótového cesta.

    Ako môžem zaručiť, že moje cesto bude nadýchané?

    Kľúčom je dôkladné a dlhé šľahanie vajec s cukrom a šetrné vmiešavanie múky, aby sa uchoval čo najväčší objem vzduchu. Tiež je dôležité neprepekať cesto a udržiavať konštantnú teplotu rúry.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie