Preskočiť na obsah

Pistáciové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sa považujú za klasiku na každom vianočnom stole. Vyskúšajte recept na pistáciové linecké koláčiky, ktoré sú veľmi chutné a rýchle na prípravu.

Ingrediencie

  • 260 g hladkej múky 
  • 40 g rozdrvených alebo rozmixovaných nesolených pistácií 
  • 200 g  masla 
  • 100 g práškového cukru 
  • 1 žĺtok 
  • Kôra z 1 citróna 
  • Ovocný džem, rozpustená čokoláda alebo práškový cukor na dozdobenie 

Postup

  1. V mise si zmiešame múku, pistácie, cukor a citrónovú kôru. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a rukou vypracujeme sypkú drobenku. Nakoniec pridáme žĺtok a vypracujeme hladké cesto. 
  2. Cesto zbalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na 1 hodinu do chladničky, ideálne cez noc. Rúru si predhrejeme na 150 °C. a plechy si vystelieme papierom na pečenie.  
  3. Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujeme rôzne tvary pričom do polovice tvarov vykrojíme uprostred menšie tvary. Pečieme asi 12 minút a necháme úplne vychladnúť.  
  4. Jednotlivé polovice lepíme k sebe džemom a dozdobíme podľa preferencií. Napríklad, polovicu namočíme do čokolády a posypeme pistáciami alebo len posypeme práškovým cukrom.  
Ďalšie inšpirácie