Pizza Margherita je typická neapolská pizza, vyrobená z paradajok, syra mozzarella, čerstvej bazalky, soli a extra panenského olivového oleja.
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g múky
- Soľ
- 300 ml vlažná voda
- 7 g sušeného droždia
- 1/2 ČL cukru
- 30 ml olivového oleja
Na dochutenie
- Pizza sauce
- 1 šálka syra Mozzarella,
- strúhaná Hrsť lístkov bazalky
- Paprika
- Extra panenský olivový olej
Pizza sauce
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g konzerva drvených paradajok
- 30 g paradajkovej pasty
- 1/2 ČL cukru
- 3/4 ČL soli
- 1 ČL sušenej bazalky
- 1/2 ČL sušeného oregana
- Čerstvo namleté čierne korenie
- 1 štipka drvenej červenej papriky
Postup
- Pripravíme si pizza sauce. Do hrnca pridáme olivový olej a necháme ho rozohriať. Pridáme cesnak a restujeme 1-2 min. na strednom stupni. Pridáme drvené paradajky, paradajkovú pastu, cukor, soľ, bazalku, oregano, trochu čerstvo nasekaného korenia a štipku červenej papriky. Poriadne premiešame, prikryjeme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu na minimum a dusíme 20 – 30 min. Odstavíme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chlade.
- Do vlažnej vody pridáme droždie a cukor, necháme 6 až 8 minút odstáť. Do misky preosejeme múku so soľou a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme 100 ml drožďovej zmesi a 15 ml olivového oleja. Rukou premiesime. Pridáme zvyšok kváskovej zmesi a zvyšný olivový olej. Na pomúčenej doske vymiesime kompaktné cesto. Miesime asi 10 minút.
- Cesto vložíme do misy a bohato pokvapkáme olivovým olejom. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 50 minút vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto poprekladáme a rozdelíme na 4 časti. Pred vyvaľkaním cesta si dosku pomúčime múkou, aby sa cesto nelepilo.
- Predhrejeme rúru na 250 °C. a plech na pečenie vymažeme olivovým olejom, prípadne pomúčime. Pomocou valčeka rozvaľkáme čerstvo pripravené cesto na pizzu a položíme na plech.
- Cesto potrieme Pizza sauce, navrch poukladáme plátky mozzarelly a posypeme bazalkovými lístkami. Pečieme 10 – 12 minút. Po dopečení pizzu pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čiernym korením. Dozdobíme čerstvou bazalkou.