Preskočiť na obsah

Pizza Margherita je typická neapolská pizza, vyrobená z paradajok, syra mozzarella, čerstvej bazalky, soli a extra panenského olivového oleja.

Ingrediencie

Na cesto  

  • 500 g múky  
  • Soľ  
  • 300 ml vlažná voda  
  • 7 g sušeného droždia  
  • 1/2 ČL cukru  
  • 30 ml olivového oleja 

Na dochutenie 

  • Pizza sauce 
  • 1 šálka syra Mozzarella,  
  • strúhaná Hrsť lístkov bazalky  
  • Paprika 
  • Extra panenský olivový olej 

Pizza sauce 

  • 2 PL olivového oleja  
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 500 g konzerva drvených paradajok 
  • 30 g paradajkovej pasty 
  • 1/2 ČL cukru  
  • 3/4 ČL soli  
  • 1 ČL sušenej bazalky  
  • 1/2 ČL sušeného oregana  
  • Čerstvo namleté čierne korenie 
  • 1 štipka drvenej červenej papriky 

Postup

  1. Pripravíme si pizza sauce. Do hrnca pridáme olivový olej a necháme ho rozohriať. Pridáme cesnak a restujeme 1-2 min. na strednom stupni. Pridáme drvené paradajky, paradajkovú pastu, cukor, soľ, bazalku, oregano, trochu čerstvo nasekaného korenia a štipku červenej papriky. Poriadne premiešame, prikryjeme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu na minimum a dusíme 20 – 30 min. Odstavíme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chlade. 
  2. Do vlažnej vody pridáme droždie a cukor, necháme 6 až 8 minút odstáť. Do misky preosejeme múku so soľou a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme 100 ml drožďovej zmesi a 15 ml olivového oleja. Rukou premiesime. Pridáme zvyšok kváskovej zmesi a zvyšný olivový olej. Na pomúčenej doske vymiesime kompaktné cesto. Miesime asi 10 minút.  
  3. Cesto vložíme do misy a bohato pokvapkáme olivovým olejom. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 50 minút vykysnúť. 
  4. Po vykysnutí cesto poprekladáme a rozdelíme na 4 časti. Pred vyvaľkaním cesta si dosku pomúčime múkou, aby sa cesto nelepilo. 
  5. Predhrejeme rúru na  250 °C.  a plech na pečenie vymažeme olivovým olejom, prípadne pomúčime. Pomocou valčeka rozvaľkáme čerstvo pripravené cesto na pizzu a položíme na plech.  
  6. Cesto potrieme Pizza sauce, navrch poukladáme plátky mozzarelly a posypeme bazalkovými lístkami. Pečieme 10 – 12 minút. Po dopečení pizzu pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čiernym korením. Dozdobíme čerstvou bazalkou. 
Ďalšie inšpirácie