Reklama
Zdravé recepty

Plnená zapekaná tekvica bez mäsa – originálny recept

Reklama

Upečte si dokonalú tekvicu s chutnou plnkou z ryže, feniklu, jablka, semiačok granátového jablka a pekanových orechov.

Ingrediencie

  • Cca 1 kg tekvice
  • 4 PL olivového oleja
  • 100 g ryže
  • 1 fenikel
  • 1 jablko
  • 1 citrón, kôru a šťavu
  • 1 PL semienok feniklu
  • ½ ČL chilli vločiek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g pekanových orechov
  • Petržlenová vňať
  • 3 PL tahini pasty
  • semená granátového jablka

Postup prípravy

  1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Z tekvice odrežeme vrch a kovovou lyžicou vyberieme semienka. Tekvicu dáme na pekáč, potrieme zvnútra aj zvonka 2 PL oleja a dobre okoreníme. Pečieme na strednom rošte 45 minút alebo pokiaľ nebude tekvica mäkká.
  2. Reklama
  3. Medzitým ryžu prepláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Potom ju rozložíme na plech, aby vychladla. Fenikel a jablko nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejeme na panvici a opečieme feniklové semienka a čili vločky. Potom primiešame ½ prelisovaného cesnaku a fenikel. Restujeme 5 minút do zmäknutia, potom premiešame jablká, pekanové orechy a citrónovú kôru. Odstránime z ohňa a  pridáme k uvarenej ryži, potom vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme.
  5. Zmes vložíme do uvarenej tekvice a pečieme 10-15 minút. Medzitým si pripravíme dresing.  Vyšľaháme zvyšnú citrónovú šťavu s tahini pastou, zvyškom cesnaku a dostatočným množstvom vody. Tekvicu podávame posypanú semiačkami z granátového jablka a s dresingom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023