Preskočiť na obsah

Plnená zapekaná tekvica bez mäsa

Upečte si dokonalú tekvicu s chutnou plnkou z ryže, feniklu, jablka, semiačok granátového jablka a pekanových orechov.

Ingrediencie

  • Cca 1 kg tekvice 
  • 4 PL olivového oleja 
  • 100 g ryže 
  • 1 fenikel 
  • 1 jablko 
  • 1 citrón, kôru a šťavu 
  • 1 PL semienok feniklu 
  • ½ ČL chilli vločiek 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 30 g pekanových orechov 
  • Petržlenová vňať 
  • 3 PL tahini pasty 
  • semená granátového jablka 

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Z tekvice odrežeme vrch a kovovou lyžicou vyberieme semienka. Tekvicu dáme na pekáč, potrieme zvnútra aj zvonka 2 PL oleja a dobre okoreníme. Pečieme na strednom rošte 45 minút alebo pokiaľ nebude tekvica mäkká.  
  2. Medzitým ryžu prepláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Potom ju rozložíme na plech, aby vychladla. Fenikel a jablko nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. 
  3. Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejeme na panvici a opečieme feniklové semienka a čili vločky. Potom primiešame ½ prelisovaného cesnaku a fenikel. Restujeme 5 minút do zmäknutia, potom premiešame jablká, pekanové orechy a citrónovú kôru. Odstránime z ohňa a  pridáme k uvarenej ryži, potom vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme. 
  4. Zmes vložíme do uvarenej tekvice a pečieme 10-15 minút. Medzitým si pripravíme dresing.  Vyšľaháme zvyšnú citrónovú šťavu s tahini pastou, zvyškom cesnaku a dostatočným množstvom vody. Tekvicu podávame posypanú semiačkami z granátového jablka a s dresingom. 
Ďalšie inšpirácie