Krémová polenta s lesnými hubami, cesnakom a šalviou. Jednoduchá vegetariánska večera, ktorá sa dá pripraviť za menej ako 30 minút. Toto jedlo je navyše úplne bezlepkové.

Ingrediencie

Polenta 

  • 1 hrnček jemnej polenty  
  • 4 a ½ hrnčeka zeleninového alebo kuracieho vývaru  
  • ½ hrnčeka syra (parmezán, čedar, romano) 
  • 2 PL olivový olej alebo maslo 
  • Soľ  
  • Čierne mleté korenie 

Huby 

  • 2 hrnčeky lesných húb 
  • 2 PL olivového oleja alebo masla 
  • 1 šalotka 
  • 2–3 strúčiky cesnaku 
  • 2–3 PL vína 
  • Čerstvá šalvia 
  • Soľ 
  • Biele korenie 
  • kvapka hľuzovkového oleja (voliteľné) 

Postup prípravy

  1. Začneme prípravou polenty. Do hrnca dáme vývar a privedieme ho do varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu na minimum a postupne prisypávame polentu za neustáleho miešania metličkou, aby nevznikli hrudky. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme na miernom ohni 10 minút variť, potom poriadne premiešajte. Znovu prikryjeme, varíme ďalších 10 minút a znova dobre premiešame. Keď je polenta mäkká a uvarená, pridáme olivový olej alebo maslo podľa vlastného výberu, prípadne syr, biele korenie a poriadne zamiešame.  Ochutnáme a podľa chuti dosolíme. Vypneme teplo, zakryjeme a odložíme, kým nebudeme jedlo podávať. 
  2. Kým sa polenta varí, pripravíme si huby. Na väčšej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote, pridáme šalotku, cesnak a huby, dusíme 6-7 minút, kým huby nepustia tekutinu, v prípade potreby znížime teplotu. Dochutíme soľou a korením. Tekutinu necháme povariť a huby necháme trochu zhnednúť. Pridáme víno a necháme povariť, aby sa odparil alkohol. Nakoniec pridáme lístky šalvie a jednu minútu povaríme. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme. 
  3. Huby podávame na lôžku s lahodnou krémovou polentou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.