Preskočiť na obsah

Pravá Neapolská pizza s prosciuttom a rukolou

    Pravá Neapolská pizza s prosciuttom a rukolou

    Neapolská pizza je jedným z najznámejších a najobľúbenejších pokrmov talianskej kuchyne, ktorá si získala srdcia miliónov ľudí po celom svete. Tento pokrm je oslavou jednoduchosti, kvality surovín a tradičných techník prípravy. Pravá neapolská pizza je chrumkavá, tenká a má výraznú chuť, ktorú dokáže dosiahnuť len skutočný majster pizzér.

    História neapolskej pizze siaha až do 18. storočia v meste Neapol, kde sa stala obľúbeným jedlom medzi robotníckou triedou. Táto pizza bola pôvodne pripravovaná s minimálnymi prísadami, ako sú paradajky, cesnak, olej a oregano. Postupne sa pridali ďalšie ingrediencie, vrátane syra mozzarella, a vznikli rôzne varianty, z ktorých najznámejšia je Margherita, pomenovaná po kráľovnej Margherite.

    Tento recept na pravú neapolskú pizzu s prosciuttom a rukolou je modernou interpretáciou tradičnej pizze, ktorá spája autentické chute Talianska. Cesto je základom každej dobrej pizze a v tomto recepte sa používa hladká múka typu 00, ktorá je ideálna na vytvorenie jemného a pružného cesta. Proces fermentácie cesta cez noc dodáva pizzi jedinečnú textúru a chuť, ktorá je charakteristická pre neapolskú pizzu.

    Paradajková omáčka je pripravená z kvalitných konzervovaných paradajok San Marzano, ktoré sú známe svojou sladkosťou a nízkou kyslosťou. Pridanie čerstvého cesnaku a bazalky dodáva omáčke aromatickú a bohatú chuť, ktorá dokonale dopĺňa jemnosť mozzarelly a pikantnosť prosciutta.

    Prosciutto, talianska šunka, je jemná, slaná a má mierne sladkastú chuť, ktorá sa skvele hodí k čerstvej rukole. Rukola pridáva pizzi sviežu a pikantnú chuť, ktorá vyvažuje slanosť prosciutta a bohatstvo mozzarelly. Tento pokrm je ideálny na letné večery, keď chcete pripraviť niečo ľahké, ale chutné, čo poteší vaše chuťové bunky.

    Neapolská pizza s prosciuttom a rukolou je nielen chutná, ale aj vizuálne atraktívna. Kombinácia zlatohnedého cesta, bublajúcej mozzarelly, tenkých plátkov prosciutta a čerstvej rukoly vytvára nádherný a lákavý pokrm. Tento recept vám umožní pripraviť autentickú taliansku pizzu doma a vychutnať si jedinečné chute, ktoré si zamilovali ľudia po celom svete. Buon appetito!

    Neapolská pizza s prosciuttom a rukolou recept

    Ingrediencie

    Na cesto

    • 500 g hladkej múky typu 00 (alebo silnej múky na pizzu)
    • 325 ml vlažnej vody
    • 10 g morskej soli
    • 3 g čerstvého droždia (alebo 1 g sušeného droždia)

    Na omáčku

    • 400 g konzervovaných paradajok (San Marzano, ak je možné)
    • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
    • 2 lyžice olivového oleja
    • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
    • Niekoľko lístkov čerstvej bazalky

    Na oblohu

    • 200 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na tenké plátky alebo natrhanej na kúsky
    • 100 g prosciutta, nakrájaného na tenké plátky
    • Hrsť čerstvej rukoly
    • Parmezán, nastrúhaný (voliteľné)
    • Extra panenský olivový olej na pokvapkanie

    Postup

    1. Príprava cesta: V malej miske rozmiešajte droždie vo vlažnej vode a nechajte ho odpočívať asi 5-10 minút, kým sa aktivuje a začne peniť. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ. V strede urobte jamku a nalejte do nej vodu s droždím. Postupne premiešavajte múku s vodou, až kým nevznikne hladké a elastické cesto. Miesite ho asi 10-15 minút. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, vytvorte z nich guľky a nechajte ich odpočívať pri izbovej teplote asi 8 hodín, alebo v chladničke cez noc (12-24 hodín). Pred použitím nechajte cesto dosiahnuť izbovú teplotu.
    2. Príprava omáčky: Konzervované paradajky rozmixujte alebo rozdrvte rukami, aby vznikla hladká omáčka. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nasekaný cesnak a chvíľu ho smažte, kým nebude voňavý. Pridajte paradajky, soľ, korenie a bazalku. Varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým omáčka trochu nezhustne.
    3. Príprava pizze: Predhrejte rúru na maximum (250-300°C) s pizzovým kameňom alebo plechom na pečenie vo vnútri. Na pomúčenej pracovnej ploche jemne roztiahnite cesto do tvaru kruhu, asi 25-30 cm v priemere. Nepoužívajte valček, aby ste zachovali vzduchové bubliny v ceste. Cesto preložte na lopatku alebo na pomúčený kus papiera na pečenie. Rovnomerne rozotrite paradajkovú omáčku na cesto, nechajte asi 1 cm od okraja voľný. Rovnomerne rozložte kúsky mozzarelly na omáčku.
    4. Pečenie pizze: Pizzu opatrne preložte na rozohriaty pizzový kameň alebo plech. Pečte 8-10 minút, alebo kým okraje nebudú zlatohnedé a syr roztopený a bublajúci.
    5. Dokončenie a podávanie: Po upečení pizzu vyberte z rúry a nechajte ju trochu vychladnúť. Na horúcu pizzu rovnomerne rozložte plátky prosciutta. Pridajte hrsť čerstvej rukoly a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Podľa chuti môžete pizzu posypať nastrúhaným parmezánom.

    Neapolská pizza s prosciuttom a rukolou otázky a odpovede

    Aký druh múky je najlepší na prípravu neapolskej pizze?

    Najlepšie je použiť hladkú múku typu 00, ktorá je veľmi jemná a vytvára hladké a elastické cesto. Ak nemáte prístup k múke typu 00, môžete použiť silnú múku na pizzu.

    Čo robiť, ak nemám čerstvé droždie?

    Môžete použiť sušené droždie namiesto čerstvého. Použite 1 g sušeného droždia namiesto 3 g čerstvého droždia.

    Prečo je dôležité nechať cesto odpočívať cez noc?

    Dlhý čas fermentácie umožňuje rozvinutie chutí a zlepšenie textúry cesta. Cesto sa stane elastickejším a ľahšie sa s ním pracuje, pričom hotová pizza bude mať chrumkavú kôrku a jemné vnútro.

    Aké paradajky sú najlepšie na prípravu paradajkovej omáčky?

    Na prípravu paradajkovej omáčky sú najlepšie konzervované paradajky San Marzano, ktoré sú sladké a majú nízku kyslosť. Ak ich nemáte, môžete použiť kvalitné konzervované paradajky z iného zdroja.

    Ako dosiahnuť, aby bola pizza tenká a chrumkavá?

    Dôležité je jemne a rovnomerne rozvaľkať cesto na tenký plát bez použitia valčeka, aby sa zachovali vzduchové bubliny. Taktiež pečenie na rozohriatom pizzovom kameni alebo plechu pomôže dosiahnuť chrumkavú kôrku.

    Ako správne používať pizzový kameň?

    Pizzový kameň predhrejte v rúre na maximálnu teplotu aspoň 30 minút pred pečením pizze. Položte cesto na pomúčenú lopatku alebo kus papiera na pečenie a potom ho rýchlo preložte na rozohriaty kameň.

    Ďalšie inšpirácie