Preskočiť na obsah

Kto by nemal rád makové šúľance? Lahodné zemiakové cesto posypané makom je obľúbeným slovenským jedlom, ktoré si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho.

Ingrediencie

Šúľance 

  • 500 g zemiakov 
  • 200 g polohrubá múka 
  • 1 vajce 
  • Soľ 

Posýpka 

  • 150 g mletého maku 
  • 50 g práškového cukru 
  • 100 g masla 

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Postrúhame ich najemno, pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme hladké cesto. Z cesta si môžeme odtŕhať kúsky a vaľkať z nich menšie valčeky alebo celé cesto rozvaľkáme na jeden tenký a dlhý valček a pokrájame na menšie kúsky. Z každého kúsku vyvaľkáme malé valčeky.  
  2. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a pridáme šúľance. Medzitým si necháme roztopiť maslo. Keď šúľance vyplávajú hore, chvíľku necháme variť a povyberáme ich von.  
  3. Servírujeme poliate roztopeným maslom a posypané makom zmiešaným s práškovým cukrom. 
Ďalšie inšpirácie