Pravé talianske hubové rizoto, alebo „risotto ai funghi“ v taliančine, je jedno z najobľúbenejších jedál v talianskej kuchyni. Je to výživné a chutné jedlo, ktoré sa často podáva ako hlavné jedlo alebo ako súčasť viacchodového menu.
Základom talianskeho hubového rizota je arborio ryža, ktorá je známa svojou vysokou koncentráciou škrobu. Tento škrob sa postupne uvoľňuje a spája s tekutinou (často používaný je zeleninový alebo kurací vývar), čím vytvára krémovú konzistenciu.
Pravé talianske hubové rizoto je skutočnou pochúťkou pre všetkých milovníkov talianskej kuchyne a húb. Je to jedlo, ktoré si zaslúži čas a starostlivosť pri príprave, no výsledok stojí za to.
Ingrediencie
- 1 ČL olivového oleja
- 25 g masla
- 1 cibuľa
- 200 g šampiňónov
- 1/2 šálky ryže Arborio
- 1/4 šálky bieleho vína
- 4 šálky horúceho kuracieho vývaru/zeleninového vývaru
- 1/3 šálky parmezánu
- 1 PL nasekaného petržlenu
- 25 gramov extra masla tesne pred podávaním
- Soľ
- Korenie
Postup
- Na panvici si rozohrejeme olej a necháme roztopiť maslo. Pridáme cibuľku, ktorú osmažíme do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a restujeme kým nebudú mäkké.
- Do zmesi pridáme ryžu a restujeme. Keď vyschne dolejeme víno, primiešame 1 naberačku vývaru a dobre premiešame. Prikryjeme a dusíme do polomäkka.
- Prilejeme zvyšok vývaru, premiešame a prikryté varíme pokiaľ ryža nebude mäkká ( cca 25 min). Dochutíme soľou.
- Odstránime z tepla a vmiešame parmezán, petržlenovú vňať, extra maslo a korenie podľa chuti.