Autentické rizoto v talianskom štýle naozaj stojí za ochutnanie. Rizoto sa všeobecne radí medzi jedno z najlepších jedál, ktoré môžete pripraviť vďaka ryži.

Ingrediencie

  • 1 ČL olivového oleja  
  • 25 g masla  
  • 1 cibuľa  
  • 200 g šampiňónov  
  • 1/2 šálky ryže Arborio 
  • 1/4 šálky bieleho vína   
  • 4 šálky horúceho kuracieho vývaru/zeleninového vývaru 
  • 1/3 šálky parmezánu  
  • 1 PL nasekaného petržlenu  
  • 25 gramov extra masla tesne pred podávaním  
  • Soľ 
  • Korenie 

Postup prípravy

  1. Na panvici si rozohrejeme olej a necháme roztopiť maslo. Pridáme cibuľku, ktorú osmažíme do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a restujeme kým nebudú mäkké.  
  2. Do zmesi pridáme ryžu a restujeme. Keď vyschne dolejeme víno, primiešame 1 naberačku vývaru a dobre premiešame. Prikryjeme a dusíme do polomäkka.  
  3. Prilejeme zvyšok vývaru, premiešame a prikryté varíme pokiaľ ryža nebude mäkká ( cca 25 min). Dochutíme soľou. 
  4. Odstránime z tepla a vmiešame parmezán, petržlenovú vňať, extra maslo a korenie podľa chuti.