Autentické rizoto v talianskom štýle naozaj stojí za ochutnanie. Rizoto sa všeobecne radí medzi jedno z najlepších jedál, ktoré môžete pripraviť vďaka ryži.
Ingrediencie
- 1 ČL olivového oleja
- 25 g masla
- 1 cibuľa
- 200 g šampiňónov
- 1/2 šálky ryže Arborio
- 1/4 šálky bieleho vína
- 4 šálky horúceho kuracieho vývaru/zeleninového vývaru
- 1/3 šálky parmezánu
- 1 PL nasekaného petržlenu
- 25 gramov extra masla tesne pred podávaním
- Soľ
- Korenie
Postup prípravy
- Na panvici si rozohrejeme olej a necháme roztopiť maslo. Pridáme cibuľku, ktorú osmažíme do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a restujeme kým nebudú mäkké.
- Do zmesi pridáme ryžu a restujeme. Keď vyschne dolejeme víno, primiešame 1 naberačku vývaru a dobre premiešame. Prikryjeme a dusíme do polomäkka.
- Prilejeme zvyšok vývaru, premiešame a prikryté varíme pokiaľ ryža nebude mäkká ( cca 25 min). Dochutíme soľou.
- Odstránime z tepla a vmiešame parmezán, petržlenovú vňať, extra maslo a korenie podľa chuti.