Reklama
Hlavné jedlá

Pravé talianske hubové rizoto – originálny recept

Reklama

Pravé talianske hubové rizoto, alebo „risotto ai funghi“ v taliančine, je jedno z najobľúbenejších jedál v talianskej kuchyni. Je to výživné a chutné jedlo, ktoré sa často podáva ako hlavné jedlo alebo ako súčasť viacchodového menu.

Základom talianskeho hubového rizota je arborio ryža, ktorá je známa svojou vysokou koncentráciou škrobu. Tento škrob sa postupne uvoľňuje a spája s tekutinou (často používaný je zeleninový alebo kurací vývar), čím vytvára krémovú konzistenciu.

Pravé talianske hubové rizoto je skutočnou pochúťkou pre všetkých milovníkov talianskej kuchyne a húb. Je to jedlo, ktoré si zaslúži čas a starostlivosť pri príprave, no výsledok stojí za to.

Ingrediencie

Reklama
  • 1 ČL olivového oleja
  • 25 g masla
  • 1 cibuľa
  • 200 g šampiňónov
  • 1/2 šálky ryže Arborio
  • 1/4 šálky bieleho vína
  • 4 šálky horúceho kuracieho vývaru/zeleninového vývaru
  • 1/3 šálky parmezánu
  • 1 PL nasekaného petržlenu
  • 25 gramov extra masla tesne pred podávaním
  • Soľ
  • Korenie

Postup prípravy

  1. Na panvici si rozohrejeme olej a necháme roztopiť maslo. Pridáme cibuľku, ktorú osmažíme do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a restujeme kým nebudú mäkké.
  2. Do zmesi pridáme ryžu a restujeme. Keď vyschne dolejeme víno, primiešame 1 naberačku vývaru a dobre premiešame. Prikryjeme a dusíme do polomäkka.
  3. Prilejeme zvyšok vývaru, premiešame a prikryté varíme pokiaľ ryža nebude mäkká ( cca 25 min). Dochutíme soľou.
  4. Odstránime z tepla a vmiešame parmezán, petržlenovú vňať, extra maslo a korenie podľa chuti.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023