Preskočiť na obsah

Prevrátený ananásový cheesecake

Prevrátený ananásový cheesecake je skvelá kombinácia tradičného ananásový koláča a krémovej ananásovej náplne. Tento dezert má dokonalú rovnováhu medzi sladkou chuťou ananásu a krémovou textúrou cheesecakeu. Ananás sa používa ako základ koláča a cheesecake sa naplní krémovou náplňou, ktorá sa pečie na vrchu ananásu. Po upečení sa dezert prevráti naopak, aby bol ananás na vrchu a cheesecake pod ním. Tento recept je ľahký na prípravu a je vhodný pre každého, kto má rád ananás a cheesecake. Tento dezert je ideálny na oslavy alebo akékoľvek príležitosti, kedy chcete svojim hosťom ponúknuť niečo špeciálne a nezvyčajné.

Ingrediencie

Náplň 

  • 4 balenia syru Philadelphia alebo iného krémového syra 
  • 300 g cukru  
  • 180 ml mlieka 
  • 4 vajcia 
  • 240 g kyslej smotany 
  • 1 PL vanilkovej pasty alebo vanilkový extrakt 
  • 60 ml oleja  
  • 80 ml ananásového džúsu  

Ananásová vrstva 

  • 120 g rozpusteného masla 
  • 200 g hnedého cukru  
  • 14 plátkov konzervovaných ananásových krúžkov 
  • 14 višní alebo čerešní 

Cesto  

  • 400 g hladkej  múky  
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny 
  • 1 ČL soli 
  • 230 g rozpusteného masla 
  • 300 g hnedého cukru  
  • 100 g bieleho cukru 
  • 2 vajcia 
  • 120 g kyslej smotany  
  • 240 ml mlieka  
  • 120 ml ananásového džúsu  
  • 2 PL vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a tortovú formu si vymažeme maslom.  
  2. Najskôr si pripravíme náplň z krémového syra. V miske vyšľaháme syr s cukrom do hladkej zmesi. Prilejeme mlieko, premiešame a postupne po jednom zašľaháme vajcia. Nakoniec pridáme ostatné ingrediencie a miešame, kým nebude zmes úplne hladká, bez hrudiek.  
  3. Zmes nalejeme do pripravenej formy a pečieme 1 hodinu. Potom rúru vypneme a necháme 5 hodín v rúre chladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky na dve hodiny, ideálne cez noc.  
  4. Potom si pripravíme ananásovú vrstvu. Pripravíme si dve tortové formy. Do každej dáme 60 g rozpusteného masla a nasypeme 100 g hnedého cukru. Potom na ne poukladáme plátky ananásu (do každej 7) a do ananásovej dierky vložíme višňu.  
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C. V malej miske si zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Do druhej misky pridáme maslo, hnedý a biely cukor a vyšľaháme do peny ( asi 5 minút). Nakoniec pridáme vajcia, smotanu, mlieko, ananásovú šťavu, vanilku a poriadne premiešame.  
  6. Mokré ingrediencie pridáme do suchých a miešame, kým sa zmes nespojí.  
  7. Cesto rozdelíme rovnomerne medzi obe formy ( tak do 2/3, nie viac). Formy na pečenie dáme do rúry na plechu a pečieme cca 50 minút. Po 20- tich minútach pečenia prikryjeme alobalom, aby sa nespálili. Koláče sú hotové, keď špajdľa zapichnutá doprostred zostane istá. Po dopečení necháme koláče asi 10 minút chladnúť na mriežke. 
  8. Koláče vyberieme z foriem. Jeden položíme na rovnú plochu a druhý na servírovací tanier. Potom vyberieme z formy náplň z krémového syra, ak nie je rovný povrch zrežeme ho nožom. Pomocou špachtle ju premiestnime na koláč umiestnení na servírovacom tanieri. Navrch presunieme druhý koláč. 
  9. Podávame samé alebo so šľahačkou.  
Ďalšie inšpirácie