Vyskúšajte recept na pravé profiteroles, ktoré na váš stôl prinesú tú pravú sviatočnú náladu.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na profiterolky
Krém
- 120 ml plnotučné mlieko
- 60 ml smotany na šľahanie
- 50 g kryštálový cukor
- 1 PL hladkej múky
- 1/4 ČL muškátový oriešok
- Štipka mletých klinčekov
- Štipka soli
- 3 žĺtky
- 1 ČL vanilkový extrakt
Profiterolky
- 180 ml vody
- 85 g masla
- 1 PL kryštálový cukor
- Štipka soli
- 100 g hladkej múky
- 1/2 ČL mletá škorica
- 3 veľké vajcia
Postup prípravy profiteroliek
- Začneme prípravou krému. V menšom hrnčeku si zohrejeme mlieko so smotanou, kým takmer nezovrú. V druhej miske si zmiešame cukor, múku, muškátový oriešok, klinčeky a soľ. Pridáme žĺtky a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Potom pridáme trochu teplej mliečnej zmesi a zašľaháme. Nakoniec za stáleho šľahania postupne vmiešame zvyšnú mliečnu zmes.
- Hrnček vrátime na oheň a za stáleho šľahania varíme na strednom stupni, kým nezačne hustnúť. Keď má zmes pudingovú konzistenciu, za občasného šľahania necháme zovrieť. Odstránime z tepla a zašľaháme vanilku. Precedíme cez sitko a chladíme minimálne 2 hodiny.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. V hrnci si zmiešame maslo, cukor, vodu a soľ. Zmes privedieme do varu za občasného miešania, aby sa maslo roztopilo.
- Odstránime z ohňa a vmiešame múku a škoricu. Potom zmes vrátime na oheň na strednej teplote a za stáleho miešania varíme, kým sa nebude cesto odliepať od stien hrnca.
- Zmes presunieme do väčšej misy a mixérom na nízkej rýchlosti šľaháme asi 1 minútu, aby zmes vychladla. Postupne po jednom zašľahávame vajcia, cesto musí byť hladké a lesklé.
- Plech si vystelieme papierom na pečenie. Cesto si vložíme do cukrárskeho vrecka s väčšou špičkou a na plecu spravíme cca 2,5 cm kôpky vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
- Pečieme do zlatohneda 20 až 25 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu.
- Po vychladnutí si dáme krém do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou a zospodu plníme koláčiky krémom.
- Na ozdobenie môžeme poliať napríklad roztopenou čokoládou.