Ravioli sú typom cestovín, ktoré obsahujú plnku obalenú v tenkom cestovinovom cestíčku. Zvyčajne sa podávajú vo vývare alebo s omáčkou a vznikli ako tradičné jedlo v talianskej kuchyni.
Ingrediencie
- 600 g tekvice
- 5-6 šalotiek
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 60 g vlašských orechov
- 100 g parmezánu
- Vetvička oregana
- 250 g hladkej múky
- 8 žĺtok
- 1 celé vajce
- 20 g olivového oleja
- 25 g soli
- soľ
- korenie
Postup
- Do misy dáme múku, vajce, soľ, olivový olej a vymiesime cesto, kým nebude hladké. Zabalíme ho do igelitu a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- Predhrejeme si rúru na 200 °C. Tekvicu nakrájame na malé kocky, poriadne osolíme, okorením, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 40 minút.
- Po vychladnutí tekvicu nadrobno nakrájame a pridáme rozdrvené vlašské orechy, parmezán, soľ, korenie a dobre premiešame.
- Keď je cesto hotové rozdelíme ho na 2 čast. Cestá rozvaľkáme a nakôpkujeme po ½ ČL zmesi tak aspoň jeden palec od seba. Druhým plátom cesta prikryjeme nakôpkované cesto a prstami popritláčame okraje, aby plnka nevyšla von. Takto nachystané ravioli vykrojíme.
- Na panvici si pripravíme omáčku. Zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme cesnak a restujeme ho asi 2 minúty. Pridáme smotanu a za stáleho miešania privedieme do varu. Osolíme a okoreníme. Na miernom ohni dusíme asi 5 minút, aby sa omáčka zredukovala. Pridáme parmezán.
- Medzitým uvaríme ravioli vo vriacej osolenej vode cca 3 minúty, kým vyplávajú na povrch. Uvarené ravioli presunieme do panvice s omáčkou a pridáme čerstvé lístky oregana a premiešame, aby sa ravioli poriadne obalili v omáčke. Podávame horúce, posypané parmezánom a s nasekanými vlašskými orechmi.