Preskočiť na obsah

Ravioli sú typom cestovín, ktoré obsahujú plnku obalenú v tenkom cestovinovom cestíčku. Zvyčajne sa podávajú vo vývare alebo s omáčkou a vznikli ako tradičné jedlo v talianskej kuchyni.

Ingrediencie

  • 600 g tekvice 
  • 5-6 šalotiek 
  • 3-4 strúčiky cesnaku 
  • 1 polievková lyžica olivového oleja  
  • 60 g vlašských orechov  
  • 100 g parmezánu  
  • Vetvička oregana  
  • 250 g hladkej múky 
  • 8 žĺtok  
  • 1 celé vajce  
  • 20 g olivového oleja  
  • 25 g soli 
  • soľ  
  • korenie  

Postup

  1. Do misy dáme múku, vajce, soľ, olivový olej a vymiesime cesto, kým nebude hladké. Zabalíme ho do igelitu a dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu.  
  2. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Tekvicu nakrájame na malé kocky, poriadne osolíme, okorením, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 40 minút. 
  3. Po vychladnutí tekvicu nadrobno nakrájame a pridáme rozdrvené vlašské orechy, parmezán, soľ, korenie a dobre premiešame.  
  4. Keď je cesto hotové rozdelíme ho na 2 čast. Cestá rozvaľkáme a nakôpkujeme po ½ ČL zmesi tak aspoň jeden palec od seba. Druhým plátom cesta prikryjeme nakôpkované cesto a prstami popritláčame okraje, aby plnka nevyšla von. Takto nachystané ravioli vykrojíme. 
  5. Na panvici si pripravíme omáčku. Zohrejeme trochu olivového oleja, pridáme cesnak a restujeme ho asi 2 minúty. Pridáme smotanu a za stáleho miešania privedieme do varu. Osolíme a okoreníme. Na miernom ohni dusíme asi 5 minút, aby sa omáčka zredukovala. Pridáme parmezán.  
  6. Medzitým uvaríme ravioli vo vriacej osolenej vode cca 3 minúty, kým vyplávajú na povrch. Uvarené ravioli presunieme do panvice s omáčkou a pridáme čerstvé lístky oregana a premiešame, aby sa ravioli poriadne obalili v omáčke. Podávame horúce, posypané parmezánom a s nasekanými vlašskými orechmi. 
Ďalšie inšpirácie