Preskočiť na obsah

Rebarborovo-jahodový džem, originálny domáci recept

Rebarborovo-jahodový džem je sladká a chutná nátierka vyrobená z kombinácie čerstvej rebarbory a jahôd. Táto kombinácia ovocia prináša do džemu bohatú a jemne kyslú chuť, ktorá je perfektnou voľbou pre milovníkov sladkých a osviežujúcich dezertov. Rebarborovo-jahodový džem sa môže jednoducho pripraviť doma a je ideálny na chlieb, pečivo alebo ako prísada do sladkých jedál. Tento džem je vynikajúcim spôsobom, ako si zachovať sezónnu arómu a sladkosť rebarbory a jahôd dlhšie do budúcnosti.

[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na rebarborovo-jahodový džem

  • 500 g rebarbory 
  • 1 kg jahôd 
  • 450 g želírovacieho cukru  
  • 1 PL citrónovej šťavy 
  • 1 PL vanilkovej pasty 
[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy rebarborovo-jahodového džemu

  1. Jahody si odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Rebarboru očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Zasypeme ich cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať v chladničke ideálne do druhého dňa.  
  2. Odstáte jahody a rebarboru dáme na mierny oheň, pridáme vanilkovú pastu a pomaly varíme za stáleho miešania cca 40 minút. Rebarbora a jahody sa úplne rozpadnú. Kto nemá rád väčšie kúsky môže zmes rozmixovať tyčovým mixérom a potom variť.  
  3. Na tanierik dáme trochu džemu a ak zhustne, tak je uvarený. Vypneme z ohňa a naplníme ním pripravené poháre, ktoré sme sterilizovali v umývačke riadu. Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť prikryté dekou.  
[sc name=”reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o rebarborovo-jahodovom džeme

Čo je rebarborovo-jahodový džem?

Rebarborovo-jahodový džem je nátierka vyrobená z kombinácie čerstvej rebarbory a jahôd, cukru a šťavy z citróna. Táto kombinácia ovocia prináša do džemu sladkú chuť jahôd a jemne kyslú chuť rebarbory.

Ako dlho vydrží rebarborovo-jahodový džem?

Doba trvanlivosti rebarborovo-jahodového džemu závisí od správneho sterilizovania a uzatvárania pohárov. Správne sterilizované a uzatvorené poháre s džemom môžu byť skladované na chladnom a suchom mieste až niekoľko mesiacov. Je však dôležité pravidelne kontrolovať stav džemu pred konzumáciou a v prípade akýchkoľvek zmeny farby, chuti alebo vône je lepšie džem vyhodiť.

Ako môžem použiť rebarborovo-jahodový džem?

Rebarborovo-jahodový džem je vynikajúci na čerstvý chlieb, pečivo, palacinky alebo ako prísada do koláčov, muffinov, zákuskov alebo iných sladkých jedál. Môžete ho tiež použiť ako sladkú prílohu k syrom, jogurtu alebo zmrzline. Fantázii sa medze nekladú!

Je rebarborovo-jahodový džem vhodný aj pre diabetikov?

Rebarborovo-jahodový džem obsahuje cukor, preto diabetici by mali konzumovať tento džem s opatrnosťou. Je vhodné tento problém konzultovať s lekárom alebo nutričným špecialistom, aby sa zistilo, ako tento džem zapadá do individuálnej stravy a plánu.

Je potrebné sterilizovať poháre pred plnením džemom?

Áno, je dôležité sterilizovať poháre a viečka pred plnením rebarborovo-jahodového džemu.

[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie
Skip to content