Rebarborový džem s vanilkou je lahodná a osviežujúca nátierka, ktorá využíva sezónnu rebarboru a vanilku. Jeho sladko-kyslá chuť a vôňa vanilky vytvárajú dokonalú kombináciu. Tu je jednoduchý recept na prípravu rebarborového džemu s vanilkou.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na rebarborový džem
- 1 kg rebarbory
- 1 kg práškového cukru
- 8 g pektínu (voliteľné)
- 2 vanilkové struky
- šťava z 1 citróna
Postup prípravy rebarborového džemu
- Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do väčšieho hrnca alebo panvice spolu s cukrom. Vanilkové lusky rozpolíme a nožom vyberieme zrniečka, ktoré spolu s rozpolenými luskami pridáme k rebarbore.
- Mierne zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme šťavu z citróna a podlejeme trochou vody.
- Varíme do stuhnutia. Rebarbora musí byť úplne mäkká a nedrží tvar. Trochu džemu odoberieme na tanierik a ak stuhne tak je hotový.
- Necháme 10 – 15 minút chladnúť a potom ním naplníme čisté poháre, uzavrieme, otočíme vekom nadol a necháme prikryté do druhého dňa.
Najčastejšie otázky o rebarborovom džeme
Ako dlho vydrží rebarborový džem?
Doba trvanlivosti rebarborového džemu závisí od správneho sterilizovania a uzatvárania pohárov. Správne sterilizované a uzatvorené poháre s rebarborovým džemom môžu byť skladované v chladničke až niekoľko mesiacov. Vždy si však skontrolujte stav džemu pred konzumáciou a v prípade, že zistíte akékoľvek zmeny farby, chuti alebo vône, je lepšie džem vyhodiť.
Dá sa rebarborový džem použiť aj v slaných jedlách?
Rebarborový džem s vanilkou je typicky sladká nátierka a je najčastejšie používaná v sladkých jedlách a dezertoch. Niektorí však môžu experimentovať s jeho použitím aj v slaných kombináciách, napríklad pri marináde na mäso alebo ako prílohu k syrom a pochúťkam. Je to však viac zriedkavé.
Ako správne sterilizovať a uzavrieť poháre s rebarborovým džemom?
Pred plnením pohárov rebarborovým džemom ich dôkladne očistite a sterilizujte. Poháre a ich viečka môžete sterilizovať buď v horúcej vode alebo vo vodnom kúpeli. Potom nalejte horúci džem do sterilizovaných pohárov a ihneď ich uzavrite viečkom. Nakoniec ich nechajte vychladnúť.