Preskočiť na obsah

Rebarborový džem s vanilkou, chutný domáci recept

Rebarborový džem s vanilkou je lahodná a osviežujúca nátierka, ktorá využíva sezónnu rebarboru a vanilku. Jeho sladko-kyslá chuť a vôňa vanilky vytvárajú dokonalú kombináciu. Tu je jednoduchý recept na prípravu rebarborového džemu s vanilkou.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na rebarborový džem

  • 1 kg rebarbory 
  • 1 kg práškového cukru  
  • 8 g pektínu (voliteľné) 
  • 2 vanilkové struky 
  • šťava z 1 citróna 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy rebarborového džemu

  1. Rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju do väčšieho hrnca alebo panvice spolu s cukrom. Vanilkové lusky rozpolíme a nožom vyberieme zrniečka, ktoré spolu s rozpolenými luskami pridáme k rebarbore.  
  2. Mierne zahrievame  a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme šťavu z citróna a podlejeme trochou vody. 
  3. Varíme do stuhnutia. Rebarbora musí byť úplne mäkká a nedrží tvar. Trochu džemu odoberieme na tanierik a ak stuhne tak je hotový.  
  4. Necháme 10 – 15 minút chladnúť a potom ním naplníme čisté poháre, uzavrieme, otočíme vekom nadol a necháme prikryté do druhého dňa.
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o rebarborovom džeme

Ako dlho vydrží rebarborový džem?

Doba trvanlivosti rebarborového džemu závisí od správneho sterilizovania a uzatvárania pohárov. Správne sterilizované a uzatvorené poháre s rebarborovým džemom môžu byť skladované v chladničke až niekoľko mesiacov. Vždy si však skontrolujte stav džemu pred konzumáciou a v prípade, že zistíte akékoľvek zmeny farby, chuti alebo vône, je lepšie džem vyhodiť.

Dá sa rebarborový džem použiť aj v slaných jedlách?

Rebarborový džem s vanilkou je typicky sladká nátierka a je najčastejšie používaná v sladkých jedlách a dezertoch. Niektorí však môžu experimentovať s jeho použitím aj v slaných kombináciách, napríklad pri marináde na mäso alebo ako prílohu k syrom a pochúťkam. Je to však viac zriedkavé.

Ako správne sterilizovať a uzavrieť poháre s rebarborovým džemom?

Pred plnením pohárov rebarborovým džemom ich dôkladne očistite a sterilizujte. Poháre a ich viečka môžete sterilizovať buď v horúcej vode alebo vo vodnom kúpeli. Potom nalejte horúci džem do sterilizovaných pohárov a ihneď ich uzavrite viečkom. Nakoniec ich nechajte vychladnúť.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie