Obsah
Rebarborový tart je sladký dezert, ktorý využíva sezónnu rebarboru ako hlavnú ingredienciu. Je to jednoduchý, ale chutný dezert, ktorý je obľúbený po celom svete. Rebarborový tart sa najlepšie pripravuje v období, keď je rebarbora na vrchole svojej sezóny, čo zvyčajne zodpovedá jari a začiatku leta. Tento dezert je skvelým spôsobom, ako využiť čerstvé a lahodné plody rebarbory a vytvoriť lahodný dezert pre celú rodinu či hostí.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na rebarborový tart
Cesto
- 225 g hladkej múky
- 3 PL práškového cukru
- 140 g masla
- 2 žĺtky
- 1 ČL vanilkovej pasty
Náplň
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 100 g hnedého kryštálového cukru
- 25 g kukuričnej múky
- 1 PL masla
Rebarbora
- 700 g rebarbory
- 170 g hnedého cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- šťava z 2 pomarančov
Postup prípravy rebarborového tartu
- Do veľkej misy dáme múku, práškový cukor a štipku soli a poriadne premiešame. Pridáme maslo a šľaháme, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Potom pridáme 1 žĺtok, vanilkovú pastu a 1 PL studenej vody a miešame, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a pred vyvaľkaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Vanilkovú pastu na náplň dáme na panvicu na stredný oheň, pridáme mlieko a privedieme do varu. Medzitým si do misy rozbijeme vajce, pridáme žĺtky, cukor, kukuričnú múku a vymiešame do hladka. Do vaječnej zmesi prilejeme mlieko a šľaháme. Vzniknutú zmes dáme späť na panvicu a za stáleho šľahania varíme cca 2 – 3 minúty, kým nezhustne. Puding dáme do misy, pridáme maslo izbovej teploty a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom misu zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 3 hodiny chladnúť.
- Formu na tart vymažeme maslom. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a rukami ho jemne pozatláčame na dno a boky. Prebytočné cesto zrežeme. Takto pripravenú formu s cestom dáme do chladu na 30 minút.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zachladené cesto zaťažíme fazuľou alebo ryžou a pečieme asi 25 minút. Potom odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme, potrieme rozšľahaným zvyšným žĺtkom a vrátime do rúry na 1 minútu. Necháme vychladnúť.
- Do menšieho pekáča dáme nakrájanú rebarboru, posypeme cukrom, pridáme vanilkovú pastu a šťavu z 2 pomarančov. Pečieme 15-20 minút, alebo kým rebarbora nezmäkne, ale stále drží svoj tvar. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Puding vyberieme z chladničky a prešľaháme. Pomocou stierky ho rovnomerne nanesieme na upečené cesto a uhladíme. Navrch dáme rebarboru a podávame.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o rebarborovom tarte
Čo je rebarborový tart?
Rebarborový tart je sladký dezert, ktorý je vyrobený s použitím čerstvej rebarbory. Skladá sa z krehkého cesta a náplne z rebarborových stoniek, ktoré sú dochutené cukrom a ďalšími prísadami.
Akú chuť má rebarborový tart?
Rebarborový tart má typickú kombináciu sladkej a kyslej chuti. Rebarbora prispieva kyslosťou, zatiaľ čo cukor a dochucovadlá vyvážia chuť a pridávajú sladkú notu. Táto kombinácia chutí vytvára vyvážený a osviežujúci dezert.