Preskočiť na obsah

Rebarborový tart, výborný recept

Rebarborový tart je sladký dezert, ktorý využíva sezónnu rebarboru ako hlavnú ingredienciu. Je to jednoduchý, ale chutný dezert, ktorý je obľúbený po celom svete. Rebarborový tart sa najlepšie pripravuje v období, keď je rebarbora na vrchole svojej sezóny, čo zvyčajne zodpovedá jari a začiatku leta. Tento dezert je skvelým spôsobom, ako využiť čerstvé a lahodné plody rebarbory a vytvoriť lahodný dezert pre celú rodinu či hostí.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na rebarborový tart

Cesto 

  • 225 g hladkej múky  
  • 3 PL práškového cukru 
  • 140 g masla 
  • 2 žĺtky 
  • 1 ČL vanilkovej pasty 

Náplň 

  • 1 ČL vanilkovej pasty 
  • 250 ml plnotučného mlieka 
  • 1 vajce 
  • 2 žĺtky 
  • 100 g hnedého kryštálového cukru 
  • 25 g kukuričnej múky 
  • 1 PL masla 

Rebarbora 

  • 700 g rebarbory 
  • 170 g hnedého cukru 
  • 1 ČL vanilkovej pasty 
  • šťava z 2 pomarančov 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy rebarborového tartu

  1. Do veľkej misy dáme múku, práškový cukor a štipku soli a poriadne premiešame. Pridáme maslo a šľaháme, kým zmes nebude pripomínať strúhanku. Potom pridáme 1 žĺtok, vanilkovú pastu a 1 PL studenej vody a miešame, kým nevznikne kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a pred vyvaľkaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.  
  2. Vanilkovú pastu na náplň dáme na panvicu na stredný oheň, pridáme mlieko a privedieme do varu. Medzitým si do misy rozbijeme vajce, pridáme žĺtky, cukor, kukuričnú múku a vymiešame do hladka. Do vaječnej zmesi prilejeme mlieko a šľaháme. Vzniknutú zmes dáme späť na panvicu a za stáleho šľahania varíme cca 2 – 3 minúty, kým nezhustne. Puding dáme do misy, pridáme maslo izbovej teploty a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom misu zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 3 hodiny chladnúť.  
  3. Formu na tart vymažeme maslom. Cesto vyvaľkáme na veľkosť formy a rukami ho jemne pozatláčame na dno a boky. Prebytočné cesto zrežeme. Takto pripravenú formu s cestom dáme do chladu na 30 minút.  
  4. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Zachladené cesto zaťažíme fazuľou alebo ryžou a pečieme asi 25 minút. Potom odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme, potrieme rozšľahaným zvyšným žĺtkom a vrátime do rúry na 1 minútu. Necháme vychladnúť.   
  5. Do menšieho pekáča dáme nakrájanú rebarboru, posypeme cukrom, pridáme vanilkovú pastu a šťavu z 2 pomarančov. Pečieme 15-20 minút, alebo kým rebarbora nezmäkne, ale stále drží svoj tvar. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 
  6. Puding vyberieme z chladničky a prešľaháme. Pomocou stierky ho rovnomerne nanesieme na upečené cesto a uhladíme. Navrch dáme rebarboru a podávame.  
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o rebarborovom tarte

Čo je rebarborový tart?

Rebarborový tart je sladký dezert, ktorý je vyrobený s použitím čerstvej rebarbory. Skladá sa z krehkého cesta a náplne z rebarborových stoniek, ktoré sú dochutené cukrom a ďalšími prísadami.

Akú chuť má rebarborový tart?

Rebarborový tart má typickú kombináciu sladkej a kyslej chuti. Rebarbora prispieva kyslosťou, zatiaľ čo cukor a dochucovadlá vyvážia chuť a pridávajú sladkú notu. Táto kombinácia chutí vytvára vyvážený a osviežujúci dezert.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie