Preskočiť na obsah

Red Velvet bábovka s krémovou náplňou

Táto jednoduchá a fantastická Red Velvet bábovka s krémovou náplňou osvieži každú oslavu alebo nedeľné popoludnie. Hrejivá príchuť a farba tohto chutného dezertu ku vám prinesie radosť a sviatočnú atmosféru kedykoľvek, počas celého roka.

Ingrediencie

Bábovka 

  • 250 g hladkej múky 
  • 280 g masla izbovej teploty 
  • 400 g kryštálového cukru 
  • 3 vajcia  
  • 1 vaječný žĺtok  
  • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu 
  • 2 PL kakaa 
  • 1 a ½ ČL prášku do pečiva 
  • 240 g cmaru 
  • Tekuté červené potravinárske farbivo 
  • Štipka soli 

Krémová náplň 

  • 230 g smotanového syra 
  • 15 g zmäknutého masla 
  • 60 g práškového cukru 
  • 1 vaječný žĺtok 
  • ½ ČL vanilkového extraktu 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme múkou. 
  2. V mise od kuchynského robota vyšľaháme maslo s cukrom na strednej rýchlosti asi 5 minút. Postupne po jednom zašľaháme vajcia a žĺtok a nakoniec zašľaháme vanilkový extrakt.  
  3. V druhej mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Postupne primiešavame do maslovej zmesi striedavo sypké ingrediencie s cmarom. Poriadne zašľaháme, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešame potravinárske farbivo. 
  4. Pripravíme si smotanovú náplň. V miske si vyšľaháme smotanový syr s maslom pri strednej rýchlosti, kým sa zmes nespojí a nebude hladká (cca 2 minúty). Pridáme cukor, vaječný žĺtok a vanilku. Šľaháme do hladka, asi 1 minútu. 
  5. Do formy nalejeme asi 2/3 bábovkového cesta a niekoľkokrát ňou poklepeme po pracovnej doske. Malou lyžičkou urobíme uprostred priehlbinku, ktorú naplníme smotanovou zmesou a jemne poklepeme po pracovnej doske, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny. Nožom jemne premiešame plnku s cestom, pričom dávame pozor, aby sa plnka nedotkla okraja formy. Na vrch nanesieme zvyšné cesto a znova poklepeme, aby sa uvoľnili vzduchové bublinky a cesto sa vyrovnalo.  
  6. Pečieme cca 1 hod, alebo pokiaľ špajdľa zapichnutá doprostred bábovky nebude čistá. 
  7. Po vytiahnutí z rúry niekoľkokrát poklepeme formou o pracovnú dosku a necháme vo forme chladnúť asi 30 minút. Potom formu otočíme na mriežku a necháme vo forme ďalších 5 minút. Nakoniec bábovku vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme cukrom alebo dozdobíme ovocím.  
Ďalšie inšpirácie