Preskočiť na obsah

Roast beef s chrumkavými pečenými zemiakmi a yorkshirským pudingom

Roast beef je spôsob úpravy hovädzieho mäsa , ktorý je charakteristický pre anglickú kuchyňu. Hotový sa krája na tenké priečne plátky, spravidla sa vyžaduje príprava „medium“, s chrumkavou prepečenou kôrkou a ružovým polosurovým stredom.

Ingrediencie

Na yorkshirský puding 

  •  75 g hladkej múky 
  •  ¼ ČL soli 
  •  2 veľké vajcia 
  •  120 ml plnotučného mlieka 
  •  4 PL rastlinného oleja 

 Hovädzí roast beef 

  •  1,5 kg hovädzieho stehna 
  •  1 ČL rastlinného oleja 
  •  3 ČL soli 
  •  2 ČL mletého čierneho korenia 
  •  1 PL čerstvého rozmarínu 

 Zemiaky 

  •  6 PL rastlinného oleja, bravčovej masti alebo hovädzieho tuku 
  •  6 až 8 žltých alebo zlatých zemiakov 
  •  ½ ČL soli 

Na omáčku 

  • 3 PL nesoleného masla 
  • 1 žltá cibuľa 
  • 3 PL hladkej múky 
  • 700 ml hovädzieho vývaru 

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 200°C. Začneme prípravou cesta na Yorkshirský puding: Do väčšej misy pridáme múku a soľ. Šľaháme a pomaly prilievame mlieko, aby nám nevznikli hrudky. Zašľaháme vajíčko a odložíme na 30 minút do chladničky. 
  2. Hovädzie mäso polejeme olejom po celom povrchu a následne ho osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom. 
  3. Zahrejeme si veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu a zo všetkých strán opečieme mäso. Potom ho preložíme do pekáča a vložíme do rúry. Pečieme podľa chuti ( 20 minút pre stredne prepečené). 
  4. Kým sa nám mäso pečie, pripravíme si zemiaky. Pridáme 6 lyžíc oleja do pekáča s a vložíme do rúry na zahriatie. Pridáme zemiaky do hrnčeka a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme 3-4 minúty. Zemiaky scedíme, pretrepeme a necháme odkvapkať. Pekáč s olejom opatrne vyberieme z rúry a pridáme zemiaky. Rovnomerne posypeme 1/2 lyžičkou soli a poriadne premiešame. Pekáč vložíme späť do rúry na 40-45 minút, kým nebudú zlatohnedé. Počas pečenia zemiaky občas premiešame, aby sa prepiekli rovnomerne. Keď budú zemiaky mäkké a zlatohnedé, vyberieme pekáč z rúry a prikryjeme ich, aby zostali teplé.  
  5. Keď je hovädzie mäso hotové, vyberieme ho z pekáča na tanier, prikryjeme fóliou a necháme odpočívať na doske. 
  6. Na panvici na strednom ohni si rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a restujeme dosklovita. Primiešame múku a miešame dozlatista. Zašľaháme hovädzí vývar, a miešame, kým nebude mať výsledná hmota hladkú a bezhrudkovú konzistenciu. Dusíme až kým nezačne omáčka hustnúť, dochutíme soľou a korením podľa chuti. Udržujeme v teple 
  7. Zapnite rúru na 220 °C a vložíme do nej formu na muffiny, pričom do každého otvoru na muffin dáme 1 ČL oleja. Položíme na stredný rošt rúry na 10 minút. Olej by mal začať dymiť. Potom do každého otvoru dáme cesto na Yorkshirský puding do 1/3 a pečieme 15-20 minút, kým sa nezdvihnú a nezhnednú. Počas pečenia neotvárame dvierka, aby puding neklesol.  
  8. Nakrájame hovädzie mäso a podávame so zemiakmi, zeleninou podľa vlastného výberu a yorkshirským pudingom. Polejeme omáčkou a podávame. Chutnou prílohou je mrkva očistená a prekrojená pozdĺžne na polovicu a restovaná na masle, ochutená soľou a korením. 
Ďalšie inšpirácie