Voňavé sezamové koláčiky majú mierne horký podtón, a preto sa v recepte používa aníz podobný sladkému drievku a citrusová kôra na neutralizáciu zemitosti pre vyváženejšiu chuť.
Ingrediencie
- 70 g kryštálového cukru
- 1 ČL nastrúhaná pomarančová kôra
- 2 vajcia
- 115 g maslo
- 1 ČL mandľový extrakt
- 1/2 ČL drvené semienka anízu
- 1/2 ČL vanilkový extrakt
- 120 g hladká múka
- 60 g ražná múka
- 1 ČL prášok do pečiva
- štipka soli
- 1/4 sóda bikarbóna
- 140 g pražené sezamové semienka
- 1 ČL med
- 1 ČL voda
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame cukor s pomarančovou kôrou, kým nebude cukor žltý. Potom vyšľaháme 2 žĺtky, 1 bielok, zmäknuté maslo, mandľový extrakt, anízové semienka a vanilkový extrakt. Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, sódu bikarbónu a miešame, kým nebudeme mať kompaktné cesto. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Pracovnú dosku posypeme sezamom a cesto si rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme z nich hadíky s hrúbkou 1,3 cm. Následne každého hadíka rozkrájame na kúsky dlhé 3 – 4 cm a poriadne ich obalíme v sezame.
- Takto pripravené koláčiky poukladáme na plech vo vzdialenosti asi 2,5 cm od seba a pečieme dozlatova asi 10 minút.
- V malej miske si vyšľaháme med, vodu a zvyšný 1 vaječný bielok. Každý koláčik potrieme jemnou vrstvou a ďalej pečieme dozlatista, ďalších 7 až 10 minút.
- Pred podávaním necháme úplne vychladnúť.