Preskočiť na obsah

Voňavé sezamové koláčiky majú mierne horký podtón, a preto sa v recepte používa aníz podobný sladkému drievku a citrusová kôra na neutralizáciu zemitosti pre vyváženejšiu chuť.

Ingrediencie

  • 70 g kryštálového cukru 
  • 1 ČL nastrúhaná pomarančová kôra 
  • 2  vajcia 
  • 115 g maslo 
  • 1 ČL mandľový extrakt 
  • 1/2 ČL drvené semienka anízu 
  • 1/2 ČL vanilkový extrakt 
  • 120 g hladká múka 
  • 60 g ražná múka 
  • 1 ČL prášok do pečiva 
  • štipka soli 
  • 1/4 sóda bikarbóna 
  • 140 g pražené sezamové semienka 
  • 1 ČL med 
  • 1 ČL voda 

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame cukor s pomarančovou kôrou, kým nebude cukor žltý. Potom vyšľaháme 2 žĺtky, 1 bielok, zmäknuté maslo, mandľový extrakt, anízové ​​semienka a vanilkový extrakt. Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, sódu bikarbónu a miešame, kým nebudeme mať kompaktné cesto. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.  
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Pracovnú dosku posypeme sezamom a cesto si rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme z nich hadíky s hrúbkou 1,3 cm. Následne každého hadíka rozkrájame na kúsky dlhé 3 – 4 cm a poriadne ich obalíme v sezame.  
  3. Takto pripravené koláčiky poukladáme na plech vo vzdialenosti asi 2,5 cm od seba a pečieme dozlatova asi 10 minút.  
  4. V malej miske si vyšľaháme med, vodu a zvyšný 1 vaječný bielok. Každý koláčik potrieme jemnou vrstvou a ďalej pečieme dozlatista, ďalších 7 až 10 minút. 
  5. Pred podávaním necháme úplne vychladnúť. 
Ďalšie inšpirácie