Preskočiť na obsah

Najlepší slivkový lekvár, rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a má bohatú ovocnú chuť. Slivky sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo robí z nich skvelý prírodný zdroj živín.

Slivkový lekvár má okrem vynikajúcej chuti aj niekoľko zdravotných výhod. Slivky sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravý tráviaci systém a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahujú aj vitamín C, vitamín K, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a zdravie srdca.

Celkovo je slivkový lekvár lahodnou a výživnou pochúťkou, ktorá vám umožní využiť sezónne slivky. Užite si túto sladkú a ovocnú pochúťku plnú prírodných výhod sliviek.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na slivkový lekvár

  • 2 kg sliviek  
  • 200 – 300 g cukru  
  • Šťava z citróna 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy slivkového lekváru

  1. Slivky si umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do väčšieho hrnca a rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom pridáme cukor a šťavu z citróna. Poriadne premiešame.  
  2. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nezačne hustnúť.  
  3. Na malý tanierik dáme trochu džemu a čakáme či stuhne. Ak je dostatočne tuhý, horúcim džemom naplníme sterilizované poháre a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a prikryté dekou ich necháme na tmavom mieste vychladnúť.  
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o slivkovom lekvári

Ako dlho sa dá uchovávať slivkový džem?

Slivkový džem sa dá správne uložiť v nepriepustnej nádobe na chladnom a suchom mieste po dobu približne 1 až 2 roky. Je dôležité mať na pamäti, že správne sterilizované poháre a tesné uzávery sú kľúčové pre zachovanie jeho čerstvosti.

Môže sa slivkový džem pripraviť bez pridania cukru?

Áno, slivkový džem sa dá pripraviť bez pridania cukru. Môžete použiť nízkokalorické sladidlá, ako je napríklad javorový sirup, med alebo erythritol, ako náhradu za cukor. Je však dôležité mať na pamäti, že bez cukru môže mať džem inú konzistenciu a trvanlivosť.

Ako použiť slivkový džem?

Slivkový džem je vynikajúci na mazanie na chlieb, palacinky, wafle alebo pečivo. Môžete ho tiež pridať do jogurtu, tvarohu, ovocných šalátov alebo dezertov ako plnku. Množstvo použitého džemu závisí od vašich preferencií a chuti.

Môže sa slivkový džem použiť na pečenie?

Áno, slivkový džem sa dá použiť ako prísada do pečenia. Môžete ho pridať do koláčov, muffinov, pohánok alebo iných pečivových receptov pre dodanie ovocnej a sladkej chuti.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie