Preskočiť na obsah

Socialistický parížsky šalát je jedným z tých tradičných jedál, ktoré v sebe ukrývajú nielen chuťové potešenie, ale aj kúsok histórie. Jeho receptúra, ktorá pochádza z roku 1976 nás sprevádza cestou kulinárskej nostalgie do obdobia socialistickej éry. V tomto období bolo dôležité vytvoriť chutné a uspokojivé jedlá z toho, čo bolo ľahko a cenovo dostupné.

Parížsky šalát, známy svojou jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy, bol a stále je obľúbeným pokrmom na rôzne príležitosti. Či už ide o sviatočné stretnutia, rodinné oslavy alebo len o príjemný večerný pokrm, tento šalát si získal srdcia mnohých vďaka svojej nenáročnosti a skvelej chuti.

Základom tohto receptu je saláma, cibuľa, hrášok, uhorky, majonéza a niekoľko ďalších jednoduchých ingrediencií, ktoré sa v minulosti nachádzali v každej domácnosti. V tejto jednoduchosti je však skrytá jeho krása – kombinácia týchto bežných surovín vytvára neodolateľný a výrazný chuťový zážitok. Recept je prispôsobiteľný, čo umožňuje pridanie alebo vylúčenie ingrediencií podľa osobných preferencií alebo sezónnej dostupnosti.

Dnes sa môžeme na tento recept pozerať ako na kulinársky most medzi minulosťou a súčasnosťou, prenášajúc tradičné chute do našich moderných kuchýň. Parížsky šalát tak nie je len jedlom, ale aj kúokom kultúrneho dedičstva, ktoré nám pripomína ako jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť niečo tak výnimočné a nezabudnuteľné.

Recept Socialistický parížsky šalát

Ingrediencie

  • 400 g jemnej salámy
  • 1 väčšia cibuľa
  • 180 g kvasených uhoriek
  • 60 g sterilizovaného hrášku
  • 300 g majonézy
  • 20 g plnotučnej horčice
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL octu
  • 8 g worcesterovej omáčky
  • 2 ČL soli
  • čierne mleté korenie

Postup

  1. Salámu si nakrájame na tenšie pásiky. Cibuľu nakrájame na drobno a uhorky na menšie kocky.
  2. Do misy dáme nakrájanú cibuľu, uhorky a hrášok. Potom pridáme worcester. horčicu, cukor, ocot a majonézu. poriadne zamiešame a potom osolíme a okoreníme podľa chuti.
  3. Nakoniec pridáme jemnú salámu a zľahka premiešame.
  4. Hotový šalát prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky. Necháme odležať aspoň 1 hodinu a podávame s čerstvým pečivom.

Socialistický parížsky šalát otázky a odpovede

Čo je parížsky šalát a aký má historický význam?

Parížsky šalát je tradičný československý pokrm, ktorého recept bol štandardizovaný v roku 1976. Je známy svojou jednoduchosťou a využitím bežne dostupných ingrediencií, čo odráža kulinárske podmienky socialistickej éry.

Ako dlho trvá príprava tohto šalátu?

Parížsky šalát je pomerne rýchly na prípravu, väčšinou trvá okolo 20 minút vrátane krájania a miešania ingrediencií.

Ako dlho môže byť šalát skladovaný?

Parížsky šalát môžete v chladničke uchovávať 2-3 dni. Odporúča sa ho skladovať v uzavretej nádobe, aby si udržal čerstvosť.

Môžem šalát pripraviť vopred?

Áno, šalát môžete pripraviť vopred a nechať ho v chladničke, čo umožní chutiam lepšie sa prepojiť.

S čím sa tento šalát najlepšie podáva?

Parížsky šalát môžete podávať ako samostatný pokrm alebo napríklad na chlebíčky alebo ako súčasť predjedla.

Sú možné variácie tohto receptu?

Áno, môžete pridať alebo vynechať niektoré ingrediencie podľa osobnej chuti. Môžete skúsiť pridať zemiaky, vajce alebo mrkvu.

Ako môžem urobiť šalát zdravším?

Pre zdravšiu verziu použite nízkotučnú majonézu alebo jogurt a zvýšte podiel zeleniny.

Ďalšie inšpirácie