Preskočiť na obsah

Tradične sa grécka soutzoukakia vyrába z mletého hovädzieho mäsa . Ak chcete, aby boli na zdravšej strane, môžete použiť chudé/nízkotučné hovädzie mäso. Ak chcete, môžete použiť aj kombináciu mletého hovädzieho a bravčového mäsa.

Ingrediencie

Na mäsové guľky

  • 800 g mletého hovädzieho mäsa  
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 2 vajcia 
  • 2 ČL mletého kmínu  
  • 1/2 ČL škorice 
  • 1/4 šálky olivového oleja 
  • 5 krajcov starého chleba namočeného v červenom víne a vyžmýkaných dosucha alebo 1 šálka strúhanky 
  • soľ  
  • čierne mleté ​​​​korenie 

Na paradajkovú omáčku 

  • 3 šálky paradajkovej šťavy alebo krájaných paradajok v konzerve  
  • 1 cibuľa 
  • 1 šálka červeného vína 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 polievková lyžica paradajkovej pasty 
  • olivový olej 
  • 1 ČL cukru 
  • soľ  
  • čierne mleté ​​čierne korenie 
  • 2 ČL rasce 
  • 1 bobkový list 

Postup

  1. Do väčšej misy vložíme všetky ingrediencie na mäsové guľky, poriadne premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na 1 hodinu. 
  2. Z mäsovej zmesi vytvarujeme mäsové guľky – mierne podlhovastého tvaru o hmotnosti cca 70 g. Takto vytvarované guľky môžeme smažiť na oleji dozlatista alebo ich pečieme v rúre pri 200 °C dozlatista.  
  3. Na panvicu dáme rozohriať olivový olej a opražíme cibuľu dosklovita. Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ a korenie a smažíme 2 minúty. Pridáme pretlačený cesnak a smažíme 3-4 minúty, kým sa cesnak nerozvarí. Nakoniec pridáme víno, paradajkovú šťavu alebo nakrájané paradajky v konzerve, cukor a bobkový list. Privedieme do varu, následne znížime teplotu a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť. 
  4. Mäsové guľky vložíme do paradajkovej omáčky a jemne premiešame, pričom dávame pozor, aby sa nerozpadli. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dusiť na miernom ohni, aby mäsové guľôčky absorbovali všetky úžasné chute paradajkovej omáčky. Počas varenia dochutíme soľou a korením podľa chuti. 
  5. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou. 
Ďalšie inšpirácie