Tradične sa grécka soutzoukakia vyrába z mletého hovädzieho mäsa . Ak chcete, aby boli na zdravšej strane, môžete použiť chudé/nízkotučné hovädzie mäso. Ak chcete, môžete použiť aj kombináciu mletého hovädzieho a bravčového mäsa.
Ingrediencie
Na mäsové guľky
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 2 ČL mletého kmínu
- 1/2 ČL škorice
- 1/4 šálky olivového oleja
- 5 krajcov starého chleba namočeného v červenom víne a vyžmýkaných dosucha alebo 1 šálka strúhanky
- soľ
- čierne mleté korenie
Na paradajkovú omáčku
- 3 šálky paradajkovej šťavy alebo krájaných paradajok v konzerve
- 1 cibuľa
- 1 šálka červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
- olivový olej
- 1 ČL cukru
- soľ
- čierne mleté čierne korenie
- 2 ČL rasce
- 1 bobkový list
Postup
- Do väčšej misy vložíme všetky ingrediencie na mäsové guľky, poriadne premiešame a necháme odstáť v chladničke aspoň na 1 hodinu.
- Z mäsovej zmesi vytvarujeme mäsové guľky – mierne podlhovastého tvaru o hmotnosti cca 70 g. Takto vytvarované guľky môžeme smažiť na oleji dozlatista alebo ich pečieme v rúre pri 200 °C dozlatista.
- Na panvicu dáme rozohriať olivový olej a opražíme cibuľu dosklovita. Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ a korenie a smažíme 2 minúty. Pridáme pretlačený cesnak a smažíme 3-4 minúty, kým sa cesnak nerozvarí. Nakoniec pridáme víno, paradajkovú šťavu alebo nakrájané paradajky v konzerve, cukor a bobkový list. Privedieme do varu, následne znížime teplotu a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť.
- Mäsové guľky vložíme do paradajkovej omáčky a jemne premiešame, pričom dávame pozor, aby sa nerozpadli. Panvicu prikryjeme pokrievkou a necháme 30 minút dusiť na miernom ohni, aby mäsové guľôčky absorbovali všetky úžasné chute paradajkovej omáčky. Počas varenia dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.