Špagety al pomodoro sú talianske jedlo, ktoré sa zvyčajne pripravuje z cestovín, olivového oleja, čerstvých paradajok, bazalky a rôznych iných čerstvých surovín. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a vychutnajte si lahodnú chuť tohto klasického talianskeho jedla.
Ingrediencie
- 1 kg červených zrelých paradajok
- 40 ml extra panenského olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- Hrsť čerstvej bazalky
- štipka chilli
- 1 balíček špagiet
- parmezán
- Soľ
Postup
- Paradajky prekrojíme priečne na polovicu a pomocou prstov odstránime väčšinu semienok. Potom prekrojíme na štvrťky.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme cesnak a chilli. Restujeme kým nebude cesnak krásne rozvoniavať, potom pridáme paradajky. Varíme na prudkom ohni, kým paradajková zmes nezačne hustnúť. Pomocou varešky posekáme dužinu paradajok.
- Pridáme bazalku, buď celú alebo nahrubo nasekanú, a osolíme. Keď je omáčka uvarená, odstránime ju z ohňa a pomixujeme minútu v kuchynskom robote.
- Cestoviny uvaríme v poriadne slanej vode, kým nie sú al dente a scedíme. Vložíme do misky s omáčkou a poriadne premiešame. Cestoviny pokvapkáme trochou olivového oleja a podávame so strúhaným parmezánom.