Vyskúšajte chutné cestoviny Cacio e Pepe, ktorých názov v preklade znamená syr a korenie. Tieto dve ingrediencie sa zvyčajne považujú len za malé ingrediencie do jedla, ale v tomto recepte na cestoviny sú veľmi dôležité.
Ingrediencie
- 1 bal špagety
- 2 PL maslo
- 1 PL olivový olej
- Hrubo mleté čierne korenie
- 65 g čerstvo nastrúhané Pecorino
- 65 g čerstvo nastrúhaný parmezán
- Soľ
Postup
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme špagety, kým nebudú al dente. Pred scedením si odložíme hrnček vody z cestovín. Zvyšnú vodu scedíme a špagety odložíme bokom.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni si roztopíme 1 lyžicu masla s olejom. Pridáme veľké množstvo čierneho korenia a restujeme, kým nebude voňavé, asi 1 minútu. Prilejeme ⅓ hrnčeka rezervovanej vody z cestovín a privedieme do varu. Pridáme zvyšnú 1 lyžicu masla a pomocou klieští pridáme špagety, ktoré vmiešame do maslovej zmesi.
- Nakoniec pridáme syry a neustále miešame, kým sa syr neroztopí. Panvicu odstránime z tepla, keď sa asi polovica syra roztopí. (Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme ďalšiu vodu z cestovín.)
- Podávame posypané ďalším syrom.