Španielsky vtáčik je obľúbené jedlo pripravované z hovädzieho mäsa. Napriek svojmu menu recept nepochádza zo Španielska. Je to dusený závitok z roštenky v omáčke, naplnený anglickou slaninou, kyslou uhorkou, párkom a vajíčkom. Väčšinou sa podáva s ryžou alebo zemiakmi.
Ingrediencie
- 500 g hovädzie alebo bravčové mäso
- 150 g slaniny
- 1 cibuľa
- 1 veľká kyslá uhorka
- 1 mrkva
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 2 párky
- 1 l hovädzí vývar
- horčica plnotučná
- 1 PL olej
- 1 PL múky
- soľ
- korenie čierne mleté
Postup
- Mäso si narežeme na rezne, vyklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Potom na každé mäsko poukladáme plátky slaniny, štvrť kyslej uhorky, štvrť mrkvy, štvrť vajca, a štvrť alebo pol párky. Žiadna z ingrediencií nesmie byť dlhšia ako mäso. Rezne zrolujeme a poprepichujeme ihlami alebo zviažeme niťou tak, aby z mäsa nič nevypadlo.
- Na väčšej panvici dáme rozohriať olej a sprudka opečieme mäso z každej strany, kým sa nezatiahne. Potom mäsko opatrne vyberieme a na výpeku osmažíme cibuľku do sklovita. Nalejeme vývar a pridáme mäso. Dusíme, kým nebude mäso mäkké.
- Mäso vyberieme z omáčky a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Z múky a vody spravíme zátrepku a prilejeme do omáčky. Necháme prevrieť, povaríme 2 minúty a vypneme.
- Podávame s ryžou.