Preskočiť na obsah

Špenátová pizza s medom je originálny recept, ktorý kombinuje tradičné prvky pizze s nečakanými prísadami. Základom pizze je cesto, ktoré je v tomto prípade zvyčajne tenšie a chrumkavejšie. Na cesto sa potom nanesie omáčka, ktorá sa môže líšiť podľa chuti a preferencií. V prípade špenátovej pizze sa zvyčajne používa krémová omáčka, ktorá obsahuje špenát a syr.

Táto pizza je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo nové a originálne na svojom tanieri. Špenátová pizza s medom môže byť dobrým spôsobom, ako zahrnúť do svojho jedálnička viac zeleniny a zároveň si vychutnať nečakané chute a kombinácie.

Ingrediencie

Cesto

  • 180 ml teplej vody 
  • 8 g sušeného droždia 
  • ½ PL olivového oleja 
  • ½ PL medu 
  • 220 g celozrnnej múky 
  • ½ ČL soli 

Na pizzu

  • 1 PL olivového oleja 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • štipka soli 
  • 75 g špenátového pretlaku  
  • 115 g syra ricotta 
  • 25 g nastrúhaného parmezánu 
  • 1 ČL sušeného oregana 
  • Mletá červená paprika 
  • 200 – 300 g strúhaného syra mozzarella 

Postup

  1. Do misky dáme teplú vodu a sušené droždie. Necháme 5 minút postáť. Potom primiešame med a olej. Nakoniec pomaly primiešavame múku a soľ a pomocou robotického mixéra alebo ručne miesime, kým sa cesto nespojí. Potom necháme na nízkej rýchlosti miesiť ešte asi 5 minút. Takto vymiesené cesto vložíme do naolejovanej misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste 20-30 minút. 
  2. Rúru si predhrejeme na 220 °C a okrúhlu formu na pizzu vymažeme olejom. Cesto jemne vyvaľkáme a vložíme do pripravenej formy alebo pomocou rúk roztláčame cesto priamo vo forme. 
  3. V malej miske zmiešame olivový olej, soľ a mletý cesnak. Pomocou cukrárskeho štetca túto zmes rovnomerne rozotrieme na cesto. 
  4. Rozmrazený špenát vložíme do čistej kuchynskej utierky, ktorá nepúšťa vlákna a vyžmýkame prebytočnú vodu. Scedený špenát vložíme do mixéra. Potom pridáme ricottu, oregano, parmezán, mletú červenú papriku a mixujeme, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Túto zmes rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto na pizzu. Navrch dáme syr mozzarella. 
  5. Pečieme 18-20 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nesfarbí jemne do zlatova. Pred krájaním a podávaním necháme pizzu 5-10 minút vychladnúť. 

Čo je špenátová pizza s medom?

Špenátová pizza s medom je druh pizzy, ktorá je plnená špenátom, syrom a obliata sladkým medom. Táto kombinácia dáva pizze vynikajúci chuťový zážitok.

Aký druh cesta sa používa na špenátovú pizzu s medom?

Na špenátovú pizzu s medom sa zvyčajne používa klasické pizzové cesto, ktoré sa pripravuje z múky, kvasníc, vody, soli a oleja.

Ako sa pripravuje špenátová pizza s medom?

Na prípravu špenátovej pizzy s medom si pripravíme pizzové cesto a rozvinieme ho na pekáč. Potom na cesto nanesieme nasekaný špenát, syr a cesnak a posypeme korením. Pečieme v rúre, kým cesto nezhnedne a syr neztuhne. Potom vyberieme pizzu z rúry a pokvapkáme ju medom. Necháme ju trochu vychladnúť a potom podávame.

Aké sú možnosti variácií špenátovej pizze s medom?

Jednou z možností variácie špenátovej pizzy s medom je pridanie kúskov kuracieho mäsa alebo klobásy. Ďalšou možnosťou je pridanie cherry paradajok, olív alebo sušených paradajok. Môžete tiež použiť rôzne druhy syrov, napríklad mozzarellu, feta alebo gorgonzolu.

Ďalšie inšpirácie