Preskočiť na obsah

Šťaveľový tart je vynikajúce jedlo, ktoré kombinuje bohatú a kyslú chuť šťavelu s chrumkavým a krehkým cestom. Tento jedlý tart je dokonalým spojením slaných a kyslých prvkov, čo ho robí vynikajúcim predjedlom alebo ľahkým hlavným jedlom.

Šťaveľový tart je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať jedlo s jemne kyslou chuťou šťavelu. Môže sa podávať ako predjedlo, ľahký hlavný jedlo alebo ako súčasť bufetových stolov. Jeho bohatá a výrazná chuť robí z tartu výnimočné a nezabudnuteľné jedlo.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na šťaveľový tart

Cesto  

  • 200 g vychladeného nesoleného masla 
  • 250 g hladkej múky 
  • 125 ml kyslej smotany 

Náplň 

  • 1 cibuľa 
  • 300 g šťaveľa 
  • 50 g masla 
  • 4  vajcia  
  • 125 ml smotany 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • Creme Fraiche 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy šťaveľového tartu

  1. Do misy kuchynského robota dáme múku a maslo nakrájané na kocky. Miesime, kým nebude zmes sypká. Potom pridáme kyslú smotanu a vymiesime hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do chladu.  
  2. Rúru si predhrejeme na 200°C . Formu na tart vymažeme maslom, vystelieme vychladeným cestom (spodok aj boky) a vložíme do chladničky na 20 minút.  
  3. Pečieme zaťažené fazuľou a prikryté alobalom asi 15 minút. Potom odstránime alobal a fazuľu a pečieme do chrumkava ( asi 10 minút). Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Rúru znížime na 180 °C. 
  4. Na panvicu dáme rozohriať maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme šťaveľ a miešame, kým nezvädne. Odstránime z ohňa a rozmixujeme najemno.  
  5. Do misy dáme smotanu a vajcia. Jemne rozšľaháme, pridáme soľ, korenie a nakoniec primiešame rozmixovaný šťaveľ. Vzniknutú zmes nalejeme na vychladnuté cesto a pečieme, kým nestuhne (30 – 40 minút). Podávame s creme fraiche. 
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Najčastejšie otázky o šťaveľovom tarte

Čo je šťaveľ a aká je jeho chuť?

Šťaveľ je bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a je obľúbená pre svoju výraznú chuť a osviežujúci charakter.

Aké cesto sa používa na šťaveľový tart?

Na šťaveľový tart sa zvyčajne používa klasické cesto, ktoré sa vyrába z múky, masla a vody. Existujú však aj rôzne variácie cesta, napríklad plnkové cesto alebo mandľové cesto, ktoré môžu pridať ďalšiu chuťovú dimenziu do tarta.

Je šťaveľový tart vhodný pre vegetariánov a vegánov?

Áno, šťaveľový tart môže byť vhodný pre vegetariánov, ak sa vyrába bez pridania mäsa alebo živočíšnych produktov. Pre vegánov môže byť potrebné upraviť recept a použiť rastlinné alternatívy pre maslo alebo mlieko v ceste a náplni.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie