Obsah
Šťaveľový tart je vynikajúce jedlo, ktoré kombinuje bohatú a kyslú chuť šťavelu s chrumkavým a krehkým cestom. Tento jedlý tart je dokonalým spojením slaných a kyslých prvkov, čo ho robí vynikajúcim predjedlom alebo ľahkým hlavným jedlom.
Šťaveľový tart je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať jedlo s jemne kyslou chuťou šťavelu. Môže sa podávať ako predjedlo, ľahký hlavný jedlo alebo ako súčasť bufetových stolov. Jeho bohatá a výrazná chuť robí z tartu výnimočné a nezabudnuteľné jedlo.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na šťaveľový tart
Cesto
- 200 g vychladeného nesoleného masla
- 250 g hladkej múky
- 125 ml kyslej smotany
Náplň
- 1 cibuľa
- 300 g šťaveľa
- 50 g masla
- 4 vajcia
- 125 ml smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
- Creme Fraiche
Postup prípravy šťaveľového tartu
- Do misy kuchynského robota dáme múku a maslo nakrájané na kocky. Miesime, kým nebude zmes sypká. Potom pridáme kyslú smotanu a vymiesime hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do chladu.
- Rúru si predhrejeme na 200°C . Formu na tart vymažeme maslom, vystelieme vychladeným cestom (spodok aj boky) a vložíme do chladničky na 20 minút.
- Pečieme zaťažené fazuľou a prikryté alobalom asi 15 minút. Potom odstránime alobal a fazuľu a pečieme do chrumkava ( asi 10 minút). Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Rúru znížime na 180 °C.
- Na panvicu dáme rozohriať maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme šťaveľ a miešame, kým nezvädne. Odstránime z ohňa a rozmixujeme najemno.
- Do misy dáme smotanu a vajcia. Jemne rozšľaháme, pridáme soľ, korenie a nakoniec primiešame rozmixovaný šťaveľ. Vzniknutú zmes nalejeme na vychladnuté cesto a pečieme, kým nestuhne (30 – 40 minút). Podávame s creme fraiche.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o šťaveľovom tarte
Čo je šťaveľ a aká je jeho chuť?
Šťaveľ je bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a je obľúbená pre svoju výraznú chuť a osviežujúci charakter.
Aké cesto sa používa na šťaveľový tart?
Na šťaveľový tart sa zvyčajne používa klasické cesto, ktoré sa vyrába z múky, masla a vody. Existujú však aj rôzne variácie cesta, napríklad plnkové cesto alebo mandľové cesto, ktoré môžu pridať ďalšiu chuťovú dimenziu do tarta.
Je šťaveľový tart vhodný pre vegetariánov a vegánov?
Áno, šťaveľový tart môže byť vhodný pre vegetariánov, ak sa vyrába bez pridania mäsa alebo živočíšnych produktov. Pre vegánov môže byť potrebné upraviť recept a použiť rastlinné alternatívy pre maslo alebo mlieko v ceste a náplni.
Pingback: Lacné recepty pred výplatou, rýchly obed z ničoho 2023 | Svetové recepty