Reklama
Bezmäsité jedlá

Šťaveľový tart – zdravý jarný recept

Reklama

Šťaveľový tart je vynikajúce jedlo, ktoré kombinuje bohatú a kyslú chuť šťavelu s chrumkavým a krehkým cestom. Tento jedlý tart je dokonalým spojením slaných a kyslých prvkov, čo ho robí vynikajúcim predjedlom alebo ľahkým hlavným jedlom.

Šťaveľový tart je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí si chcú vychutnať jedlo s jemne kyslou chuťou šťavelu. Môže sa podávať ako predjedlo, ľahký hlavný jedlo alebo ako súčasť bufetových stolov. Jeho bohatá a výrazná chuť robí z tartu výnimočné a nezabudnuteľné jedlo.

Ingrediencie

Cesto  

  • 200 g vychladeného nesoleného masla
  • 250 g hladkej múky
  • 125 ml kyslej smotany

Náplň 

  • 1 cibuľa
  • 300 g šťaveľa
  • 50 g masla
  • 4  vajcia
  • 125 ml smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • Creme Fraiche

Postup prípravy

  1. Do misy kuchynského robota dáme múku a maslo nakrájané na kocky. Miesime, kým nebude zmes sypká. Potom pridáme kyslú smotanu a vymiesime hladké cesto. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 20 minút do chladu.
  2. Rúru si predhrejeme na 200°C . Formu na tart vymažeme maslom, vystelieme vychladeným cestom (spodok aj boky) a vložíme do chladničky na 20 minút.
  3. Pečieme zaťažené fazuľou a prikryté alobalom asi 15 minút. Potom odstránime alobal a fazuľu a pečieme do chrumkava ( asi 10 minút). Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Rúru znížime na 180 °C.
  4. Na panvicu dáme rozohriať maslo a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme šťaveľ a miešame, kým nezvädne. Odstránime z ohňa a rozmixujeme najemno.
  5. Do misy dáme smotanu a vajcia. Jemne rozšľaháme, pridáme soľ, korenie a nakoniec primiešame rozmixovaný šťaveľ. Vzniknutú zmes nalejeme na vychladnuté cesto a pečieme, kým nestuhne (30 – 40 minút). Podávame s creme fraiche.

Najčastejšie otázky

Čo je šťaveľ a aká je jeho chuť?

Šťaveľ je bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a je obľúbená pre svoju výraznú chuť a osviežujúci charakter.

Aké cesto sa používa na šťaveľový tart?

Na šťaveľový tart sa zvyčajne používa klasické cesto, ktoré sa vyrába z múky, masla a vody. Existujú však aj rôzne variácie cesta, napríklad plnkové cesto alebo mandľové cesto, ktoré môžu pridať ďalšiu chuťovú dimenziu do tarta.

Je šťaveľový tart vhodný pre vegetariánov a vegánov?

Áno, šťaveľový tart môže byť vhodný pre vegetariánov, ak sa vyrába bez pridania mäsa alebo živočíšnych produktov. Pre vegánov môže byť potrebné upraviť recept a použiť rastlinné alternatívy pre maslo alebo mlieko v ceste a náplni.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama