Kto by nepoznal klasické šuhajdy? Tento výborný dezert sa v slovenských domácnostiach robí už od nepamäti hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a na ozdobenie zapojte svoju fantáziu.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na šuhajdy
Plnka
- 250 g vlašských orechov
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 1 bal vanilkový cukor
- 1 – 2 PL rumu
Poleva
- 300 g horkej čokolády
- 100 g masla
Zdobenie
- Lentilky alebo cukríky na zdobenie prípadne vlašské orechy (podľa chuti)
Postup prípravy šuhajd
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom. Na plech porozkladáme papierové košíčky a na spodok každého dáme trochu čokolády. Necháme trochu stuhnúť.
- V hrnci pomaly zahrievame mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Potom pridáme maslo a za občasného miešania necháme roztopiť. Medzitým na panvičke opražíme nasucho orechy a potom ich pomelieme.
- Keď sa maslo roztopí, pridáme mleté orechy, prikryjeme a necháme pár minút variť, kým nevznikne hustá kaša. Odstavíme a necháme vychladnúť. Prilejeme rum a poriadne premiešame.
- Orechovou zmesou plníme pripravené košíčky. Potom ich zalejeme čokoládou a vrch posypeme cukríkmi, lentilkami alebo orieškami.