Preskočiť na obsah

Najlepšie šuhajdy, fantastický recept

Najlepšie šuhajdy - fantastický recept

Kto by nepoznal klasické šuhajdy? Tento výborný dezert sa v slovenských domácnostiach robí už od nepamäti hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a na ozdobenie zapojte svoju fantáziu.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na šuhajdy

Plnka

  • 250 g vlašských orechov 
  • 150 g kryštálového cukru 
  • 100 g masla 
  • 150 ml mlieka 
  • 1 bal vanilkový cukor 
  • 1 – 2 PL rumu 

Poleva

  • 300 g horkej čokolády 
  • 100 g masla 

Zdobenie

  • Lentilky alebo cukríky na zdobenie prípadne vlašské orechy (podľa chuti) 

Postup prípravy šuhajd

  1. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom. Na plech porozkladáme papierové košíčky a na spodok každého dáme trochu čokolády. Necháme trochu stuhnúť. 
  2. V hrnci pomaly zahrievame mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Potom pridáme maslo a za občasného miešania necháme roztopiť. Medzitým na panvičke opražíme nasucho orechy a potom ich pomelieme.  
  3. Keď sa maslo roztopí, pridáme mleté orechy, prikryjeme a necháme pár minút variť, kým nevznikne hustá kaša. Odstavíme a necháme vychladnúť. Prilejeme rum a poriadne premiešame.  
  4. Orechovou zmesou plníme pripravené košíčky. Potom ich zalejeme čokoládou a vrch posypeme cukríkmi, lentilkami alebo orieškami.  
REKLAMA
15x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *