15x hodnotené

Príjemná vôňa čerstvo upečeného chleba je úžasná práve počas sviatočného obdobia. Vyskúšajte recept na tento výborný švédsky chlieb s kandizovaným ovocím, ktorý pripomína ovocný koláč, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Mandle si nasekáme nahrubo a zmiešame s kryštálovým cukrom. Ďatle a figy si nakrájame nadrobno a posypeme ich trochou múky, aby sa nelepili. Presypeme ich do sita a strasieme prebytočnú múku. Hrozienka opláchneme horúcou vodou a vysušíme ich v kuchynskej utierke.  
  2. V mise si poriadne zmiešame múku s práškom do pečiva. V druhej mise si oddelíme bielky a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh. V ďalšej mise vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Pridáme um, postupne prisypávame múčnu zmes a miešame. Nakoniec jemne postupne zapracujeme sneh a primiešame mandle, ďatle, figy  a kandizované ovocie. 
  3. Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlebíček vystelieme papierom na pečenie (aby papier lepšie držal, môžeme formu jemne vymazať maslom). 
  4. Pečieme cca 50 – 60 minút, pričom sledujeme, aby sa vrch príliš nepripekal. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom pomocou papiera chlebík vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.  
  5. Vychladnutý chlebíček posypeme práškovým cukrom