Reklama
Dezerty

Švédsky chlieb s kandizovaným ovocím – originálny recept

Reklama

Príjemná vôňa čerstvo upečeného chleba je úžasná práve počas sviatočného obdobia. Vyskúšajte recept na tento výborný švédsky chlieb s kandizovaným ovocím, ktorý pripomína ovocný koláč, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.

Ingrediencie

  • 200 g lúpaných mandlí
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 150 g hrozienok
  • 200 g datle
  • 150 g sušené figy
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 400 g hladkej múky
  • 1 ČL sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva
  • 7 vajec
  • 400 g masla
  • Štipka soli
  • 350 g práškového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 PL tuzemský um

Postup prípravy

  1. Mandle si nasekáme nahrubo a zmiešame s kryštálovým cukrom. Ďatle a figy si nakrájame nadrobno a posypeme ich trochou múky, aby sa nelepili. Presypeme ich do sita a strasieme prebytočnú múku. Hrozienka opláchneme horúcou vodou a vysušíme ich v kuchynskej utierke.
  2. Reklama
  3. V mise si poriadne zmiešame múku s práškom do pečiva. V druhej mise si oddelíme bielky a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh. V ďalšej mise vymiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne po jednom zašľahávame žĺtky. Pridáme um, postupne prisypávame múčnu zmes a miešame. Nakoniec jemne postupne zapracujeme sneh a primiešame mandle, ďatle, figy  a kandizované ovocie.
  4. Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlebíček vystelieme papierom na pečenie (aby papier lepšie držal, môžeme formu jemne vymazať maslom).
  5. Pečieme cca 50 – 60 minút, pričom sledujeme, aby sa vrch príliš nepripekal. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť vo forme, potom pomocou papiera chlebík vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
  6. Vychladnutý chlebíček posypeme práškovým cukrom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023