Taštičky z lístkového cesta plnené špenátom sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchly a jednoduchý recept na chutné a zdravé jedlo. Lístkové cesto je naplnené vareným špenátom, ktorý je obohatený o cibuľu, cesnak, syr a korenie podľa chuti. Taštičky sa potom pečú v rúre, kým nezískajú zlatistú farbu a nezmäknú. Môžu byť podávané ako samostatné jedlo alebo ako príloha k rôznym omáčkam. Tento recept je tiež skvelou možnosťou na stravovanie v práci alebo na cesty, pretože sa dajú jednoducho prenášať a jesť kedykoľvek a kdekoľvek.
Ingrediencie
- 2 balenia lístkového cesta
- 300 g špenátového pretlaku
- 30 ml olivového oleja
- 1 väčšia biela cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- mletý muškátový oriešok
- mletá červená paprika
- biele mleté korenie
- soľ
- 2 vajcia
- Kôra a šťava z 1 citróna
- 15 g nasekanej petržlenovej vňate
- 120 g feta syru
- 20 g strúhaného parmezánu
Postup
- Do panvice dáme rozohriať olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme asi 5 – 7 minút do sklovita. Potom pridáme prelisovaný cesnak, muškátový oriešok, soľ a mletú červenú papriku a restujeme ďalšiu cca 1 minútu. Nakoniec pridáme baby špenát, dochutíme soľou a korením a miešame asi 2 minúty. Odstavíme z ohňa a dáme bokom chladiť.
- Rúru predhrejeme na 190 °C a formu na muffiny vymažeme olejom.
- Do špenátovej zmesi pridáme vajce spolu s citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou, premiešame, aby sa spojili. Potom vmiešame fetu a parmezán.
- Plátky lístkového cesta rozrežeme na 9 štvorcov, ktorými vystelieme jednotlivé formy na muffiny a jemne zatlačíme. Na každé cesto dáme cca 1,5 – 2 PL špenátovej zmesi a jednotlivé rohy cesta spojíme uprostred. Druhé vajce rozšľaháme v hrnčeku a potrieme ním koláčiky.
- Pečieme do zlatista asi 25 minút a po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.