Preskočiť na obsah

Taštičky z lístkového cesta plnené špenátom

Taštičky z lístkového cesta plnené špenátom sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchly a jednoduchý recept na chutné a zdravé jedlo. Lístkové cesto je naplnené vareným špenátom, ktorý je obohatený o cibuľu, cesnak, syr a korenie podľa chuti. Taštičky sa potom pečú v rúre, kým nezískajú zlatistú farbu a nezmäknú. Môžu byť podávané ako samostatné jedlo alebo ako príloha k rôznym omáčkam. Tento recept je tiež skvelou možnosťou na stravovanie v práci alebo na cesty, pretože sa dajú jednoducho prenášať a jesť kedykoľvek a kdekoľvek.

Ingrediencie

  • 2 balenia lístkového cesta 
  • 300 g špenátového pretlaku 
  • 30 ml olivového oleja 
  • 1 väčšia biela cibuľa 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • mletý muškátový oriešok 
  • mletá červená paprika 
  • biele mleté korenie 
  • soľ 
  • 2 vajcia
  • Kôra a šťava z 1 citróna 
  • 15 g nasekanej petržlenovej vňate 
  • 120 g feta syru 
  • 20 g strúhaného parmezánu 

Postup

  1. Do panvice dáme rozohriať olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme asi 5 – 7 minút do sklovita. Potom pridáme prelisovaný cesnak, muškátový oriešok, soľ a mletú červenú papriku a restujeme ďalšiu cca 1 minútu. Nakoniec pridáme baby špenát, dochutíme soľou a korením a miešame asi 2 minúty. Odstavíme z ohňa a dáme bokom chladiť.  
  2. Rúru predhrejeme na 190 °C a formu na muffiny vymažeme olejom.  
  3. Do špenátovej zmesi pridáme vajce spolu s citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou, premiešame, aby sa spojili. Potom vmiešame fetu a parmezán. 
  4. Plátky lístkového cesta rozrežeme na 9 štvorcov, ktorými vystelieme jednotlivé formy na muffiny a jemne zatlačíme. Na každé cesto dáme cca 1,5 – 2 PL špenátovej zmesi a jednotlivé rohy cesta spojíme uprostred. Druhé vajce rozšľaháme v hrnčeku a potrieme ním koláčiky.  
  5. Pečieme do zlatista asi 25 minút a po dopečení necháme na mriežke vychladnúť.  
Ďalšie inšpirácie