Preskočiť na obsah

Thajský pikantný šalát Laab

Osviežujúci thajský šalát, zvyčajne vyrobený z mletého mäsa. Jeho pikantná, svetlá a osviežujúca, no zároveň korenistá a plná chuť je ideálna na horúce letné dni.

Ingrediencie

  • 5 vetvičiek koriandra  
  • 3 PL rybacej omáčky 
  • 1 cibuľa 
  • 1/4 ČL mletej sušenej čili papričky 
  • 220 g mletého bravčového mäsa 
  • 1-2 limetky 
  • 1/4 na tenké plátky nakrájanej šalotky 
  • 3 vetvičky mäty  
  • 1 lyžica praženej ryže 

Postup

  1. Na mleté ​​bravčové mäso si vytlačíme šťavu z 1/3 limetky. Dobre premiešajte a necháme marinovať pár minút. Zohrejeme si panvicu na vysokú teplotu a pridáme dve polievkové lyžice vody, ihneď pridáme marinované bravčové mäso a premiešame. Bravčové mäso sa na panvici najskôr prilepí, no potom vytečie šťava a mäso sa uvoľní zospodu. Miešame, kým nie je bravčové mäso dobre prepečené.  
  2. Potom bravčové mäso vložíme do veľkej misky a pridáme rybaciu omáčku, cibuľku nakrájanú na pásiky, šalotku, koriander, zvyšok limetkovej šťavy, mletú čili papričku a takmer všetku opečenú ryžu. Trochu opečenej ryže si odložíme na posypanie na vrch na ozdobu. Dobre premiešame a ochutnáme. Malo by to byť trochu horúce. Z limetkovej šťavy a rybacej omáčky by sme mali cítiť štipľavú chuť. Podľa chuti doplníme rybaciu omáčku alebo limetkovej šťavy. 
  3. Zmiešané ingrediencie dáme do servírovacej misy, ozdobíme mätou a navrch posypeme zvyškom opečenej ryže. Podávame so zeleninou, ako je kapusta, zelené fazuľky, šalát a thajská bazalka. 
Ďalšie inšpirácie