Sviečková na smotane pochádza z Českej republiky, ale táto delikatesa je veľmi obľúbená aj na Slovensku. Najväčším tajomstvom je hlavne krehkosť mäsa, s kombináciou lahodnej sviečkovej omáčky. Pri príprave sviečkovej na smotane treba dávku trpezlivosti.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzej sviečkovice
- 6x mrkva
- 1x zeler
- 1x petržlen
- 3x cibuľa
- 250 ml smotany na varenie
- 3 až 4 polievkové lyžice oleja
- Mletá červená paprika
- Mleté čierne korenie
- Bobkový list
- Celé sušené borievky
- Soľ
Postup prípravy
- V prvom kroku poriadne umyjeme hovädzie mäso.
- Mäso následne opražíme z každej strany na oleji a vyberieme ho von.
- Nakrájame si cibuľku a vložíme ju do oleja, v ktorom bolo mäso a jemne ju opražíme.
- Podľa chuti pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, bobkový list, borievky a soľ.
- Nakrájame mrkvu, zeler, petržlen na malé kocky a tiež ich pridáme do hrnca.
- Všetko poriadne premiešame.
- Do hrnca vložíme mäso a všetko spolu dusíme približne 2 – 3 hodiny.
- Keď je mäso mäkké, opäť ho vyberieme a nakrájame na tenšie plátky.
- Z hrnca tiež vyberieme bobkový list a borievky.
- Všetko, čo nám zostalo v hrnci rozmixujeme a pridáme smotanu na varenie.
- Hotové jedlo podávame s knedľou.
Ďalšie recepty
Cuketové mini pizze - rýchly recept
Tradičná kulajda - jednoduchý slovenský recept
Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom - originálny recept
Krevetové špagety so špargľou - FIT recept
Thajské kuracie kari Panang - originálny recept
Zdravá domáca majonéza - najlepší recept
Cuketové chipsy so syrom - originálny recept
Ako spracovať medvedí cesnak - recept na chutný čaj z medvedieho cesnaku
Talianska ribollita - recept na chutnú toskánsku fazuľovo-kapustovú polievku
Hubové ragú s polentou - výborný recept