...

Sviečková na smotane pochádza z Českej republiky, ale táto delikatesa je veľmi obľúbená aj na Slovensku. Najväčším tajomstvom je hlavne krehkosť mäsa, s kombináciou lahodnej sviečkovej omáčky. Pri príprave sviečkovej na smotane treba dávku trpezlivosti.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzej sviečkovice
  • 6x mrkva
  • 1x zeler
  • 1x petržlen
  • 3x cibuľa
  • 250 ml smotany na varenie
  • 3 až 4 polievkové lyžice oleja
  • Mletá červená paprika
  • Mleté čierne korenie
  • Bobkový list
  • Celé sušené borievky
  • Soľ

Postup prípravy

  1. V prvom kroku poriadne umyjeme hovädzie mäso.
  2. Mäso následne opražíme z každej strany na oleji a vyberieme ho von.
  3. Nakrájame si cibuľku a vložíme ju do oleja, v ktorom bolo mäso a jemne ju opražíme.
  4. Podľa chuti pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, bobkový list, borievky a soľ.
  5. Nakrájame mrkvu, zeler, petržlen na malé kocky a tiež ich pridáme do hrnca.
  6. Všetko poriadne premiešame.
  7. Do hrnca vložíme mäso a všetko spolu dusíme približne 2 – 3 hodiny.
  8. Keď je mäso mäkké, opäť ho vyberieme a nakrájame na tenšie plátky.
  9. Z hrnca tiež vyberieme bobkový list a borievky.
  10. Všetko, čo nám zostalo v hrnci rozmixujeme a pridáme smotanu na varenie.
  11. Hotové jedlo podávame s knedľou.