Preskočiť na obsah

Tradičná česká bramboračka s hubami

Bramboračka alebo zemiaková polievka sa pripravuje obvykle zo zemiakov a koreňovej zeleniny. Väčšinou z mrkvy , zeleru, petržlenu a pod. Jednou z najdôležitejších ingrediencií sú jedlé huby, polievka sa spravidla pripravuje z húb čerstvých i sušených na zvýraznenie chuti.

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 lyžice masla 
  • 1 štipka soľ 
  • 1 vetvička petržlenová vňať 
  • 2 lyžičky majoránky
  • 2 ks mrkva 
  • 1 ks cibuľa 
  • 2 lyžice hladká múka 
  • 3 ks zemiaky 
  • 1 ks menší petržlen 
  • 2 lyžice sušené alebo čerstvé huby 
  • 1/2 ks zeler 
  • 1,5 l zeleninový vývar 

Postup

  1. Zeleninu si očistíme a nakrájame na kocky, zemiaky nakrájame na väčšie kocky. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme odležať,  
  2. Do hrnca dáme rozohriať maslo a osmažíme cibuľku do sklovita. Pridáme hladkú múku a pražíme dozlatista. Zalejeme vývarom a vodou z húb, rozmiešame a privedieme do varu. Potom pridáme zemiaky, zeleninu a namočené huby. Varíme kým nebudú zemiaky a zelenina mäkká. Pred dovarením pridáme majoránku, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať. Pár minút povaríme a odstránime z plameňa. 
  3. Podľa potreby dochutíme soľou, korením prípadne cesnakom.  
  4. Podávame s pečivom. 
Ďalšie inšpirácie