Preskočiť na obsah

Výborná česká Kulajda sa u nás udomácnila natoľko, že ju niektorý začali označovať aj za Slovenskú. Tento recept je poctou všetkým českým gazdinkám, ktoré túto chutnú polievku pripravujú desaťročia a za tie roky ju vyvinuli do podoby, v akej ju poznáme dnes.

Ingrediencie

  • 1 hrnček sušených húb 
  • 1 hrnček kyslá smotana 
  • 4 väčšie zemiaky 
  • 1 šalotka 
  • 1 PL masla       
  • 3 lyžice hladkej múky 
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru           
  • ocot na dochutenie 
  • soľ 
  • celé čierne korenie 
  • bobkový list 
  • rasca     
  • kôpor (sušený alebo čerstvý) 

Postup

  1. Huby si vopred namočíme na 15 – 30 minút do teplej vody.  
  2. Na panvici si necháme roztopiť maslo a orestujeme šalotku do sklovita. Následne pridáme vyžmýkané huby, restujeme, pridáme celé korenie, bobkový list, rascu a zalejeme vývarom, tak aby boli celé ponorené. Necháme 20 minút podusiť. 
  3. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nebudú mäkké. 
  4. Zmiešame si kyslú smotanu s múkou a trochou teplej vody, aby nevznikli hrudky. Smotanovú zmes pomaly prilejeme do variacej polievky za stáleho miešania. Povaríme ešte 5 minút. Ak je polievka príliš hustá, pridáme vodu. Pridáme nasekaný kôpor.  
  5. Polievku odstavíme z ohňa a dochutíme soľou, octom a cukrom.  
Ďalšie inšpirácie