Preskočiť na obsah

Tradičný český recept na nakladaný Hermelín: Lahodný syr s cesnakom, cibuľou a korením. Ako pripraviť doma najlepší nakladaný syr

    Príprava Hermelínu: Hermelíny rozrežte napoly vodorovne, aby ste získali dva kruhy z každého syra. Každý kus môžete jemne osoliť a okoreniť mletým čiernym korením. Plnenie: Na jednu polovicu každého syra položte niekoľko plátkov cesnaku, cibuľové krúžky, kúsok feferónky a posypte mletou paprikou (sladkou aj pálivou, ak máte radi ostré jedlá). Prikryte druhou polovicou syra. Nakladanie: Do čistej sklenenej nádoby (najlepšie sterilizovanej) začnite vrstviť syry. Medzi jednotlivé vrstvy pridajte ďalšie cibuľové krúžky, plátky cesnaku, kúsky feferóniek, bobkové listy, čierne korenie, nové korenie, horčičné semienka a bylinky. Zalievanie olejom: Po naložení všetkých syrov a ingrediencií zalejte obsah nádoby kvalitným rastlinným olejom tak, aby boli všetky suroviny úplne ponorené. Nádobu uzavrite a jemne pretrepte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili. Zrenie: Nádobu s nakladaným Hermelínom uložte na chladné a tmavé miesto. Ideálne je nechať syr zrieť aspoň 3 až 7 dní, aby sa chute dobre prepojili. Počas zrenia môžete nádobu občas jemne pretrepať. Servírovanie: Po uplynutí času zrenia je Hermelín pripravený na konzumáciu. Podávajte ho s čerstvým chlebom, nakladanou zeleninou alebo ako súčasť syrovej dosky. Nakladaný Hermelín sa výborne hodí k pivu alebo vínu.

    Nakladaný Hermelín je jedným z tých pokrmov, ktoré okamžite evokujú atmosféru tradičných českých a slovenských krčiem. Tento lahodný a pikantný syr s bohatou históriou je obľúbeným občerstvením, ktoré sa podáva k pivu, ale rovnako dobre si ho vychutnáte aj pri pohári dobrého vína. Hermelín, ktorý je variantom známeho camembertu, je ideálnym základom pre nakladanie, pretože jeho jemná, krémová textúra a bohatá chuť dokonale absorbujú rôzne koreniny, bylinky a ďalšie prísady, s ktorými ho naložíte.

    Nakladanie syra je v strednej Európe tradíciou, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu. Hoci je tento postup jednoduchý, ponúka nekonečné možnosti prispôsobenia podľa osobných chutí a preferencií. Či už preferujete jemnejšie chute, alebo si radi doprajete niečo ostrejšie, nakladaný Hermelín si môžete pripraviť presne tak, ako vám to vyhovuje. Výsledkom je vždy syr, ktorý svojou plnosťou a pikantnosťou prekvapí vaše chuťové poháriky.

    Príprava nakladaného Hermelínu je rituálom, ktorý vás spojí s tradičnou kuchyňou a zároveň vám umožní byť kreatívnym v kuchyni. Výhodou je, že môžete syry naložiť vopred a nechať ich zrieť v chladničke, aby boli pripravené na okamžité podávanie, keď príde návšteva alebo keď si chcete dopriať niečo výnimočné. Je to tiež skvelý darček pre priateľov a rodinu, najmä ak hľadajú niečo originálne a domácimi rukami pripravené.

    Keď naložíte Hermelín, jeho chuť sa s každým dňom stáva intenzívnejšou a komplexnejšou. Koreniny a bylinky sa postupne uvoľňujú do oleja, ktorý nielen chráni syr pred skazením, ale tiež funguje ako nosič chutí. Po niekoľkých dňoch zrenia sa syr premení na skutočný gurmánsky zážitok – mäkký a aromatický, s jemne pikantným nádychom, ktorý dodajú feferónky, cesnak a cibuľa.

    Nakladaný Hermelín sa v posledných rokoch stal populárnym aj mimo svojho tradičného prostredia, a to najmä vďaka jeho jednoduchosti a vynikajúcej chuti. Je to dokonalý príklad toho, ako niekoľko základných surovín môže vytvoriť niečo, čo nielenže poteší chuťové poháriky, ale aj pripomenie chuť domova. Či už ho podávate ako predjedlo, súčasť obloženej misy alebo jednoducho ako pochúťku k pivu, nakladaný Hermelín je vždy vítaným prírastkom na stole.

    Tento recept vám poskytne všetko, čo potrebujete, aby ste si mohli tento tradičný pokrm pripraviť doma. Je to skvelý spôsob, ako priniesť kúsok stredoeurópskej kuchyne do vašej kuchyne a získať lahodné občerstvenie, ktoré sa hodí na každú príležitosť. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte si pripraviť svoj vlastný nakladaný Hermelín – možno práve tento pokrm sa stane vaším novým obľúbeným receptom.

    Nakladaný Hermelín recept

    Ingrediencie

    • 4 Hermelíny (prípadne iné mäkké zrejúce syry s bielou plesňou, ako napríklad camembert)
    • 2-3 veľké cibule, nakrájané na tenké krúžky
    • 4-6 strúčikov cesnaku, nakrájané na plátky
    • 2-3 feferónky alebo chilli papričky, nakrájané na krúžky (množstvo podľa preferovanej pálivosti)
    • 2-3 bobkové listy
    • 10-15 guľôčok čierneho korenia
    • 10-15 guľôčok nového korenia
    • 1 lyžička mletej sladkej papriky
    • 1 lyžička mletej pálivej papriky (voliteľné)
    • 1 lyžica horčičných semienok
    • Čerstvé bylinky (napríklad tymian, rozmarín) podľa chuti
    • 1 liter kvalitného rastlinného oleja (napríklad slnečnicový alebo repkový)
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup

    1. Príprava Hermelínu: Hermelíny rozrežte napoly vodorovne, aby ste získali dva kruhy z každého syra. Každý kus môžete jemne osoliť a okoreniť mletým čiernym korením.
    2. Plnenie: Na jednu polovicu každého syra položte niekoľko plátkov cesnaku, cibuľové krúžky, kúsok feferónky a posypte mletou paprikou (sladkou aj pálivou, ak máte radi ostré jedlá). Prikryte druhou polovicou syra.
    3. Nakladanie: Do čistej sklenenej nádoby (najlepšie sterilizovanej) začnite vrstviť syry. Medzi jednotlivé vrstvy pridajte ďalšie cibuľové krúžky, plátky cesnaku, kúsky feferóniek, bobkové listy, čierne korenie, nové korenie, horčičné semienka a bylinky.
    4. Zalievanie olejom: Po naložení všetkých syrov a ingrediencií zalejte obsah nádoby kvalitným rastlinným olejom tak, aby boli všetky suroviny úplne ponorené. Nádobu uzavrite a jemne pretrepte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
    5. Zrenie: Nádobu s nakladaným Hermelínom uložte na chladné a tmavé miesto. Ideálne je nechať syr zrieť aspoň 3 až 7 dní, aby sa chute dobre prepojili. Počas zrenia môžete nádobu občas jemne pretrepať.
    6. Servírovanie: Po uplynutí času zrenia je Hermelín pripravený na konzumáciu. Podávajte ho s čerstvým chlebom, nakladanou zeleninou alebo ako súčasť syrovej dosky. Nakladaný Hermelín sa výborne hodí k pivu alebo vínu.

    Tipy

    • Ak chcete nakladaný Hermelín s jemnejšou chuťou, môžete feferónky vynechať alebo zvoliť miernejšie druhy papričiek.
    • Do oleja môžete pridať aj iné koreniny alebo bylinky podľa vlastného gusta, ako je napríklad čerstvý kôpor alebo bazalka.
    • Nakladaný Hermelín môžete skladovať v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov, pokiaľ je stále ponorený v oleji.

    Nakladaný Hermelín otázky a odpovede

    Ako dlho treba nechať Hermelín naložený pred konzumáciou?

    Nakladaný Hermelín by mal zrieť minimálne 3 až 7 dní, aby sa chute dobre prepojili. Čím dlhšie necháte syr naložený, tým intenzívnejšiu a plnšiu chuť získa. Optimálne je nechať ho zrieť aspoň týždeň.

    Ako dlho môžem nakladaný Hermelín skladovať?

    Ak je Hermelín správne naložený a celý ponorený v oleji, môže byť skladovaný v chladničke 3 až 4 týždne. Uistite sa, že je vždy ponorený v oleji, aby nedošlo k jeho vysušeniu alebo skazeniu.

    Aký typ oleja je najlepší na nakladanie Hermelínu?

    Najlepšie je použiť kvalitný rastlinný olej s neutrálnou chuťou, ako je slnečnicový alebo repkový olej. Môžete tiež experimentovať s olivovým olejom pre výraznejšiu chuť, avšak pozor na jeho silnú arómu, ktorá môže prebiť chuť syra a korenín.

    Môžem do receptu pridať iné prísady?

    Áno, recept môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí. Popri základných prísadách môžete pridať aj ďalšie bylinky, ako je tymian, rozmarín, oregano, alebo rôzne druhy korenia. Rovnako môžete experimentovať s pridaním sušených paradajok, kapár alebo olív.

    Čo ak Hermelín počas zrenia zmäkne príliš?

    Ak Hermelín zmäkne viac, ako by ste si želali, môžete ho podávať ako nátierku na pečivo alebo ho použiť na prípravu studených predjedál. Ak chcete, aby syr zostal pevnejší, skrátite čas zrenia a skontrolujte ho po niekoľkých dňoch.

    Môžem nakladaný Hermelín zmraziť?

    Neodporúča sa zmrazovať nakladaný Hermelín, pretože mrazenie môže negatívne ovplyvniť jeho textúru a chuť. Syr by sa po rozmrazení mohol stať gumovitým alebo sa mohol oddeliť olej od ostatných ingrediencií.

    Ďalšie inšpirácie