Preskočiť na obsah

Nakladaná cvikla, rokmi overený recept

Medzi tradičné stredoeurópske delikatesy patrí jedno jedlo, ktoré si možno nespojíte s luxusnými pochúťkami – nakladaná cvikla. Táto jednoduchá, no chutná príloha je obľúbenou súčasťou slovenskej, českej a poľskej kuchyne a svoju popularitu si udržuje aj napriek významným kulinárskym trendom a zmenám.

Nakladaná cvikla, ako názov napovedá, je pripravená marinovaním cvikly vo vode, octe, cukre a korení. Tento sladkokyslý nálev na cviklu transformuje cviklu z obyčajnej zeleniny na lahodnú prílohu, ktorá dokáže oživiť široké spektrum jedál. Od pečených mäsitých pokrmov až po lahodné šaláty a sendviče, nakladaná cvikla je flexibilná a všestranná príloha.

Jednotlivé recepty sa môžu líšiť v závislosti od regiónu alebo osobných preferencií. Niekto môže uprednostňovať sladšiu variantu s vyšším obsahom cukru, zatiaľ čo iní môžu preferovať viac kyslé alebo korenisté chute. Napriek týmto variáciám je však spoločným menovateľom to, že cvikla sa nakladá celá a nechá sa marinovať niekoľko dní, aby sa vytvoril jedinečný a silný vkus.

Okrem skvelej chuti a univerzálnej použiteľnosti má nakladaná cvikla aj zdravotné benefity. Cvikla je známa svojím obsahom vitamínu C, železa a ďalších dôležitých minerálov. Tieto nutrienty sa zachovávajú aj počas procesu nakladania, čo z nakladanej cvikly robí nutrične bohatú prílohu. Medzi jej zdravotné benefity patrí podpora trávenia a zlepšenie krvného tlaku.

Nakladaná cvikla je teda vynikajúcim príkladom toho, ako jednoduché ingrediencie a tradičné metódy môžu vytvoriť jedinečnú a chutnú súčasť kuchyne. Toto jedlo je nielen ukážkou stredoeurópskej kulinárskej tradície, ale je aj vynikajúcim príkladom toho, ako sa jednoduché zeleniny môžu stať výraznými a chutnými prílohami, ktoré dopĺňajú široké spektrum jedál.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na nakladanú cviklu

[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy nakladanej cvikle

Varenie

Repu dôkladne vyumývame a vložíme do hrnca s vodou. Privedieme do varu a varíme 35- 45 minút alebo kým nebude mäkká.

Šúpanie

Uvarenú repu scedíme, opláchneme v studenej vode a ošúpeme. Šupka by mala ísť ľahko dole aj prstami.  Ošúpanú repu nakrájame na plátky alebo na kocky.

Miešanie

V miske zmiešame jablčný ocot, cukor, olivový olej semienka horčice, soľ a korenie. Vidličkou premiešame a podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme. Môžeme pridať aj viac octu či horčičných semienok. Pre zaujímavejšiu chuť môžeme repu posypať pomarančovou kôrou.

Plnenie pohárov

Pohár na nakladanú cviklu dôkladne umyjeme. Do pripraveného nálevu dáme repu, premiešame a presunieme do pripravenej nádoby. Necháme aspoň 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.

[sc name=“reklama_3″ ][/sc]

Videorecept na nakladanú cviklu

Najčastejšie otázky o nakladanej cvikle

Čo je nakladaná cvikla?

Nakladaná cvikla je tradičná stredoeurópska pochúťka, ktorá sa pripravuje marinovaním cvikly vo vode, octe, cukre a korení.

Ako sa pripravuje nakladaná cvikla?

Cvikla sa najprv uvarí v celku vo vode, potom sa olúpe a nakrája. Nasleduje marinovanie v zmesi vody, octu, cukru a korení počas niekoľkých dní v chladničke, aby sa vytvorila bohatá a výrazná chuť

S čím sa najlepšie podáva nakladaná cvikla?

Nakladaná cvikla je všestranná príloha a dobre sa hodí k pečeným mäsitým pokrmom, šalátom, sendvičom alebo ako samostatné predjedlo.

Aké sú zdravotné benefity nakladanej cvikly?

Cvikla je bohatá na vitamíny a minerály, napríklad vitamín C a železo. Je známa svojimi zdravotnými výhodami, vrátane podpory trávenia a zlepšenia krvného tlaku.

Aký ocot sa používa pri nakladaní cvikly?

Pri nakladaní cvikly sa často používa jablčný alebo vínny ocot, ale môžete experimentovať aj s inými druhmi octu, aby ste vytvorili jedinečnú chuť.

Ako dlho môžem nakladanú cviklu skladovať?

Nakladanú cviklu môžete skladovať v chladničke až niekoľko týždňov. Uistite sa, že je cvikla vždy úplne pokrytá nálevom, aby zostala čerstvá a chutná.

Aké korenie sa používa pri nakladaní cvikly?

Pri nakladaní cvikly sa často používa klinček, bobkový list a celé čierne korenie. Korenie môže byť prispôsobené podľa vašej chuti.

Môžem nakladať aj inú zeleninu rovnakým spôsobom?

Áno, tento proces nakladania môžete použiť aj na iné druhy zeleniny, ako sú uhorky, mrkva alebo paprika.

[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie